Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

ağırlaşmak ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

ağırlaşmak anlamı
(nsz) 1. Ağır duruma gelmek. 2. Sıkıcı ve bunaltıcı bir durum almak. 3. Gökyüzü bulutlu ve karanlık, iç karartıcı bir hâl almak: "Büsbütün ağırlaşmış bir hava içinde nerelerden geçtiğimizi artık fark etmiyorduk." -R. N. Güntekin. 4. Yavaşlamak: "Artık yavaş yavaş göçüyor, boyu kısalıyor, teni sararıyor, hareketleri ağırlaşıyordu." -A. Ş. Hisar. 5. Gebe kadın doğurması yaklaşmak. 6. Yiyecek bozulmaya yüz tutmak: Bu et yarına kalırsa ağırlaşır. 7. Organ görevini yapamaz duruma gelmek. 8. mec. Ağırbaşlı olmak. 9. mec. Güçleşmek, zorlaşmak: Geçim şartları ağırlaştı. 10. mec. Hasta tehlikeli duruma gelmek, fenalaşmak.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

ağırlaşmak anlamı
Yemek bozulmak.

Dereçine *Sultandağı Afyon

ağırlaşmak eş anlamlısı

bozulmak
(nsz) 1. Bozma işine konu olmak: "Pazarlık bozulur, nişan bozulur, makine bozulur, mal bozulur." -B. Felek. 2. Yiyecek kokmak, yenilemeyecek duruma gelmek, ekşimek: Et bozulmuş. 3. Dağılmak, bozguna uğramak: "Hudutta bozulan ordu iki günden beri Serez'den geçiyordu." -Ö. Seyfettin. 4. Taşıt arızalanmak. 5. mec. İyi ve değerli niteliğini yitirmek. 6. mec. Bir şeye kızmak, içerlemek: "Karısının bu ikinci ihtarı ile biraz bozulan adam salıncaktan atladı." -O. C. Kaygılı. 7. mec. Sağlığını yitirip zayıflamak.
güçleşmek
(nsz) Güç duruma gelmek, zorlaşmak: "Ama hayat dedikleri / Güçleşmekte günden güne." -B. Necatigil.
yavaşlamak
(nsz) Yavaş gitmeye başlamak, hızını azaltmak, yavaş olmak: "Öfke ve siniri dalga gibi dinerek sesi yavaşladı." -F. R. Atay.
zorlaşmak
(nsz) Zor duruma gelmek, güçleşmek.
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.