Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

bükülmek ne demek?

 - 4 sözlük, 4 sonuç.

Divanü Lügati't-Türk

bükülmek anlamı
bükülmek, kesilmek

Güncel Türkçe Sözlük

bükülmek anlamı
(nsz) 1. Bükme işine konu olmak, katlanmak: "Yerde kenarı bükülmüş bir seccade vardı." -F. R. Atay. 2. İplik eğrilmek. 3. Eğilmek. 4. Yönelmek.

Tarama Sözlüğü

bükülmek anlamı
Eğilmek.

Türkçe - İngilizce

bükülmek anlamı
fiil
1) twist
2) bend
3) curve
4) fold
5) spring
6) wind
7) crook
8) curl up
9) twine

bükülmek eş anlamlısı

eğilmek
(nsz) 1. Belirli bir yönle açı oluşturacak bir durum almak, bir yöne doğru çarpılmak:, dikliğini kaybetmek: "Sofraya pilav gelince Aziz eğilerek kokladı." -C. Uçuk. 2. İnsan, bir işi yapmak için belini eğmek: "Tenis oynarken yüz çeşit çeviklikler içinde eğilir, kalkar, sıçrar, koşar." -R. H. Karay. 3. mec. Başkasının baskısını veya egemenliğini benimsemek, kabul etmek: Türk eğilmez. 4. (-e) mec. Bir işi önemseyip ele almak: "Bir yandan ayrıntılara eğilirken, bir yandan da bunları alaylı bir süzgeçten geçirir." -S. Birsel.
katlanmak
(nsz) 1. Katlama işi yapılmak: "Minnacık bir kir, olduğu yerde durmuyor, dakikada üçe beşe katlanarak çoğalan mikroplar üretiyordu." -E. Şafak. 2. (-e) mec. Hoş olmayan bir duruma, güç şartlara dayanmak, tahammül etmek: "Böyle bir yolculuğa katlanabilecek hâlde değildir." -F. R. Atay.
yönelmek
(-e) 1. Belli bir yön tutmak, yüzünü belli bir yöne doğru çevirmek, teveccüh etmek. 2. mec. Amaç olarak benimsemek: "Şiire veda etti ve sanatın başka bir bölümüne yöneldi, hikâye ve romana." -Y. Z. Ortaç. 3. mec. Hedef almak: Suçlamalar bana yöneldi.

"bükülmek" için örnek kullanımlar

Sarı sözcüğüyle ve sarılmak (bükülmek, kıvrılmak anlamında) fiili ile aynı kökten gelir. Sarı renk yeşil ile birlikte ejderhaları
Kaynak: Sarkan
Bu yüzden kırmızı kan hücreleri kapillerden geçebilmeleri için bükülmek zorundadırlar. Bu kapillerin küçük çapları, gaz ve besin değişimi
Kaynak: Atardamar

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.