Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

canevi ne demek?

 - 2 sözlük, 4 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

canevi anlamı
is. 1. Kalbin Altındaki bölge: "Yazın susamışken birdenbire bir soğuk su içtiniz mi bir sancı, bir ağırlık oturuverir; öyle bir şey oturdu canevime." -S. F. Abasıyanık. 2. mec. En duyarlı yer, yürek, kalpgâh: "Bir çift göz istiyorum, canevimi görecek." -B. K. Çağlar.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

canevi anlamı
Kalp, yürek.

Karaağaç -Isparta
-Malatya

canevi anlamı
1. bakınız» canavi. 2. Kalbin altı, göğüs kemiğinin bittiği yer. 3. İnsanın en nazik yeri.
canevi anlamı
Yürek, yüreğin olduğu bölge.

Afyon
*Kula Manisa
*Güdül Ankara

canevi eş anlamlısı

kalpgâh
is. (kalpgâ:h) 1. esk. Canevi. 2. ask. Ordunun sağ ve sol kanatları arasında yer alan ve komutan ile çevresindekilerin bulunduğu merkez birliklerden oluşan bölüm: "Düşmanın kalpgâhına hücum etti." -Şemsettin Sami.
yürek
is. 1. anat. Kalp. 2. Bir kimsenin ruhsal yönü, gönül: "Fazıla Hanım'ın elleri terliyor, yüreği sarsılıyordu." -S. F. Abasıyanık. 3. Kupa (I). 4. mec. Herhangi bir şeyden çekinmeme, korkmama, yüreklilik, korkusuzluk, cesaret: Bu iş yürek ister. 5. mec. Acıma duygusu: "Ona merhume demek bile yürek parçalayıcı bir şeydir." -R. N. Güntekin. 6. hlk. Mide, karın, iç: "Ayşe Hanım, kahveciden limon şekeri almış, yürek ferahlatır diye uzatıyor." -S. M. Alus.

"canevi" için örnek kullanımlar

İslam'ın canevi olan Osmanlı Saltanatı merkezinin düşman işgaline geçmesi, bütün ülke ve ulusumuzun en büyük tehlikeyle karşılaşması sonucu
Kaynak: Anadolu Ajansı

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.