Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

akıntılı ne demek?

 - 2 sözlük, 8 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

akıntılı anlamı
sf. 1. Akıntısı olan. 2. Eğik, eğimli, meyilli.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

akıntılı anlamı
Eğimi, inişi fazla olan yer, meyilli, eğimli.

*Eğridir köyleri -Isparta
Yayla *Tefenni, -Burdur
Hamzabali *Bozdoğan -Aydın
Falaka *Bayındır -İzmir
*Kurşunlu -Çankırı
Süle -Gümüşhane
Çavdarlı *Şavşat -Artvin
Çepni *Gemerek, *Zara, *Gürün -Sivas
-Yozgat köyleri
Çanıllı *Ayaş -Ankara
*Bor -Niğde
*Mut köyleri -İçel

akıntılı anlamı
Akıntılı, hızlı akan su, akıntılı su kanalları.

Muradiye ve köyleri -Rize
Çavdarlı *Şavşat -Artvin

akıntılı anlamı
1. bakınız» akak(I)-4. 2. bakınız» akılgan(I)-1. 3. bakınız» Akkın(I)-2. 4. bakınız» Akkın(I)-4.
akıntılı anlamı
Sürülmesi ve çalışılması kolay tâvlı toprak.

Sücüllü *Yalvaç, -Isparta

akıntılı anlamı
Kolaylıkla yapılan, çabuk ilerliyen, akıcı (iş hakkında).

*Eğridir köyleri -Isparta

akıntılı anlamı
İstekli, eğinik, gönüllü, tutkun.

Büyükkabaca *Senirkent -Isparta

akıntılı anlamı
Budaksız, düzgün ağaç, tahta.

Dereçine *Sultandağı Afyon

akıntılı eş anlamlısı

eğik
is. 1. mat. Dik veya paralel olmayan doğru. 2. sf. Yatay bir çizgi veya düzlemle açı oluşturacak biçimde olan, yalman, mail, şev. 3. sf. Eğilmiş olan, dik veya düz olmayan. 4. sf. Bükülmüş: "Başı yine yere eğik, sol kolu yine kalçasındaydı." -Ö. Seyfettin.
eğimli
sf. 1. Eğimi olan. 2. mec. Bir şeyi yapmaya içten yönelmiş, meyyal.
meyilli
sf. 1. Bir yana eğimi olan, eğik: "Ağaçlı tarlaları, tek tük bağ kulübeleri olan arkası meyilli bir arazi." -H. E. Adıvar. 2. İlgili, gönül vermiş.

"akıntılı" için örnek kullanımlar

Nazlı nazlı salınır boğazın akıntılı sularında, karşılar beni hergün heyecanla.
Released into the flowing waters of the strait coyly, meets me with excitement every day.
Kaynak: blog.radikal.com.tr
Afrin Çayı'nın derin ve akıntılı olması nedeniyle Hatay'daki kurtarma ekipleri yetersiz kalınca Adana'dan takviye ekip istendi.
Afrin River flowing deep and thick due to the insufficient Hatay, Adana and rescue teams were asked to reinforce the team.
Kaynak: haber3.com
Bir tarih yazılan Çanakkale Boğazı'nın akıntılı sularında kurulacak dev su perdesinde misafirlerimiz, halkımız atalarının heyecanına şahit olacak" diye konuştu.
Giant water flowing waters of the Dardanelles post a date to be established bulkhead Our guests will witness the excitement of the ancestors of our people, "he said.
Kaynak: haberler.com
Kılıçkuyruk, doğal yaşam alanı akıntılı Orta Amerika nehirleri olan, yaklaşık 10-12 cm boya erişebilen bir tatlı su balık türüdür.
Kaynak: Kılıçkuyruk
alanı kapsamaktadır. Anadolu Hisarı 'nın karşısında İstanbul Boğazı 'nın 600 metrelik en dar ve akıntılı kısmında inşa edilmiş bir hisardır.
Kaynak: Rumeli Hisarı
devamlı veya geçici, suları durgun veya akıntılı, denizlerin gelgit hareketlerinin çekilme devresinde altı metreyi geçmeyen derinlikleri
Kaynak: Sulak alan
Otocinclus affinis gizlenme alanları bol, kumlu ve akıntılı akvaryumları tercih eder. Tercih edilen pH hafif asitli olmakla birlikte
Kaynak: Otocinclus affinis
Bazı ötücü kuş familyalarındaki taksonomik davranışlar, bu familyanın günümüzdeki akıntılı yerinin belirlenmesinde rol oynamıştır.
Kaynak: Kiraz kuşugiller
En iyi istiridyeler akıntılı sularda yetişir. Çünkü böyle sular temiz ve bol besin taşırlar. Lağımlı sularda bulunan istiridyeler veba ve
Kaynak: İstiridye
Ancak, kendi ifadesiyle de ortamın son derece akıntılı olduğu doğrulandığına göre "Akıntı, yağ ve mazotu hızla dağıtıp yok edebilir miydi
Kaynak: TCG Atılay (1939)
çayının suyu içme ve sulama olarak iki ayrı boru ve kanallarla akıntılı bir şekilde köye getirilmiştir ve bununla köylü rahata kavuşmuştur.
Kaynak: Güzelsu, Gerger
Okyanusu 'nda ise Japonya ve Tayvan adaları açıklarında 350-1500 metrede akıntılı sularda benzer nitelikli ama değişik mercan türü bulunmaktadır.
Kaynak: Mercan (takı)
Egzama akut olabileceği gibi (genellikle akıntılı ve çok kaşıntılı) süreğen de (kronikleşme) olabilir. (o zaman daha çok kızarıklık ve pullu
Kaynak: Egzama
Bu tekneyle akıntılı ve durgun sularda yapılan spora da kano sporu denir Kano 1936 Berlin Olimpiyatlarından itibaren olimpik spor
Kaynak: Kano
Köprüden akıntılı ve hızla akan bir suya atlamak ya da binalardan iple inmek gibi sahneler oyuncuya izleyiciler arasında ve daha sonra
Kaynak: Ertuğrul Şakar
Bol humus lu, süzek (suyu iyi akıntılı), killi-tınlı ya da milli-tınlı topraklarda bitkiden daha iyi sonuçlar alınmaktadır.
Kaynak: Bezelye
Boğaz suları akıntılı ve serin olduğu için tecrübeli kimselere göredir. Kara Deniz dalgalı günlerinde açık denizler gibi olur.
Kaynak: Demirhanlar, Göynük
"Kuzey kutbu ülkelerindeki" "kükürt akıntılı" Yaanek Dağı, o zamanlar Antarktika 'da yeni keşfedilmiş bir volkan olan Erebus Dağı 'dır
Kaynak: Ulalume

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.