Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

akis ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

akis, -ksi anlamı
is. 1. Işık veya ses dalgalarının yansıtıcı bir yüzeye çarparak geri dönmesi, yansıma, yankı: "İkide birde barutla infilak akisleri geliyordu." -Y. K. Beyatlı. 2. Bir cismin parlak bir yüzeyde görünmesi: "Mehtap, iri güller ve senin en güzel aksin / Velhasıl o rüya duruyor yerli yerinde" -Y. K. Beyatlı. 3. mec. Bir şeyin başka bir şey üzerinde yarattığı etki. 4. fiz. ve kim. Evirtim. 5. man. Evirme.

Türkçe - İngilizce

akis anlamı
isim
1) reflex
2) echo
3) mirror image
4) reflection
5) converse
6) reverberation
7) inversion
8) reflexion

akis eş anlamlısı

evirme
is. fiz. 1. Evirtim. 2. man. Bir önermenin konusunu yüklem, yüklemini de konu durumuna getirerek vargısı doğru olan yeni bir önerme çıkarma, akis: "Hiçbir insan ölümsüz değildir" önermesinden evirme yoluyla "hiçbir ölümsüz insan değildir" önermesi çıkarılabilir.
evirtim
is. fiz. ve kim. Evirtme işi, akis: Aynaların eşya görüntülerini ters göstermesi bir evirtimdir.
yankı
is. 1. Sesin bir yere çarpıp geri dönmesiyle duyulan ikinci ses, aksiseda, inikâs, akis, eko: "Ben kimsesiz seyyahı meçhuller caddesinin / Ben yankısından kaçan çocuk kendi sesinin." -N. F. Kısakürek. 2. mec. Bir olgunun çevrede uyandırdığı duygu, düşünce, dedikodu gibi tepki, akis: "Bu çığlıklar, ağızdan ağıza, kulaktan kulağa geniş yankılarla bütün yurdu kaplıyordu." -Y. Z. Ortaç.
yansıma
is. 1. Yansımak işi: "Balkon penceresinden dolan ışık, ak saçlarından süt mavisi yansımalar yapıyor." -A. İlhan. 2. Işık dalgaları yansıtıcı bir yüzeye çarparak yön değiştirme, inikâs: "Durgun denizler yıldızların yansımasıyla yıldızlandı." -Halikarnas Balıkçısı. 3. db. Doğa seslerine benzer seslerle yapılan kelime, taklidî kelime, onomatope: Gürültü, şırıltı, bıngıldak, güm güm, vızıldamak vb.

"akis" için örnek kullanımlar

Bir cümlede, bir dizede iki sözcüğün ya da sözcük topluluklarının yerleri değiştirilerek yapılan söz sanatına akis veya aks denir.
Kaynak: Akis (edebiyat)
Yazdığı Hallâc-ı Mansûr" adındaki oyun da o devirde edebiyat mahfillerinde akis bulmuştur. Hakkında Yrd. Doç. Dr. Namık Kemal Şahbaz'ın
Kaynak: Salih Zeki Aktay
Rezonans etkisi denilen, elektronlarin pi baglari tarafindan akis etkisi. Bir yük icin ne kadar rezonans yazabiliyorsak, o yük o kadar
Kaynak: Delokalizasyon

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.