demokrasi anlamı Fr.démocratie
Halkın egemenliği temeline dayanan yönetim biçimi, el erki, demokratlık: § "
Yalnız şurası vardır ki ilkel budunlarla demokrasi ve feminizm bugünkü demokrasiye ve feminizme benzemez." -Ziya Gökalp, Türk Uygarlığı Tarihi, 103. §
"Yeni hükûmetin demokrasi ve hürriyetperverlik törelerini Türkmenlerden alarak Tamamıyla Türkçü bir devlet teşkil ettiği çocukların ve gençlerin ruhlarına aşılanmalıdır." -Ziya Gökalp, Kürt Aşiretleri Hakkında Sosyolojik Tetkikler, 96. § "
Sonradan demokrasiden aristokrasiye geçmek gerekti." -Ziya Gökalp, Türk Uygarlığı Tarihi, 203. § "
Zaten feminizm, demokrasinin yani müsavatın kadınlara ait bir tecellisinden ibarettir." -Ziya Gökalp, Türkçülüğün Esasları, 126. § "
Demokrasi askıya alındığında ise, belirttiğim gibi, incelememi uzaklaştırıldığım…" -Adalet Ağaoğlu, Dar Zamanlar-3 Hayır, 47. § "
... her üçünün demokrasi prensiplerinde birleştiklerini kabul etmek lazımdır." -Peyami Safa, Türk İnkılabına Bakışlar, 63. § "
Birbirleri ile bağdaşmayacak ideolojiler güden, kimi demokrasiye, kimi faşizme, kimi nazizme, kimi komünizme bağlı olan..." -Ruşen Eşref Ünaydın, Hatıralar I, 21. §
" Kardelj'e göre klasik demokrasi ile sosyalist demokrasi arasındaki en önemli fark devlet anlayışından doğuyordu." -Yavuz Bülent Bakiler, Üsküp'ten Kosova'ya, 165. §
"Böyle bir usul (monarşi) içinde bir nevi demokrasi ölçüsü olur." -Necip Fazıl Kısakürek, Sultan Vahidüddin, 62. §
"Monarşiden demokrasiye giden o kanlı ve yorucu yolda türkiye'nin karakteri de hüzündür." -Buket Uzuner, Uzun Beyaz Bulut (Gelibolu), 278. §
"Evrensel edebiyatın demokrasiyle, Fransız devrimi ile, R ousseau ile başlaması bir tesadüf değildir."-Cemil Meriç, Kırk Ambar, 44. § "
Bu sözlerim üzerine daha çok politika, şiddet, Doğu-Batı, demokrasi gibi konulara meraklı gençler ilgilendiler, ama onlarda, içki arkadaşlarım gibi, kısa sürede hikayemi unuttular." -Orhan Pamuk,Beyaz Kale, 10. § "
… 30'lu yılların gazetelerinde demokrasi diye Avrupa'da ancak Fransa, İngiltere ve İsviçre'nin adı edilirdi." -Attila İlhan, Aydınlar Savaşı, 99. § "
Devrimcilik ile demokrasinin bağdaşıp bağdaşamıyacağını inceliyen yazısında Bay Nihat Erim şöyle diyor: ‘‘Atatürk devrimlerinin temeli nedir?"" -Nurullah Ataç, Diyelim, 18.