Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

dolaşmak ne demek?

 - 3 sözlük, 3 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

dolaşmak anlamı
(nsz) 1. Gezmek, gezinmek: "Belki otuz defa belki kırk defa, otelin merdivenlerini inip çıkıyor, her yeri dolaşıyor." -M. Ş. Esendal. 2. Doğru gitmeyip yolu uzatmak: Bu yoldan giderseniz çok dolaşırsınız. 3. Dönüp başka bir yönden gelmek: Dolaş da arka kapıdan gel. 4. Kan, damarlarda yer değiştirmek: Damarlarında aynı kan dolaşıyor. 5. Saç, iplik vb. şeyler birbirine karışarak güç çözülür duruma gelmek: Saçları taranmamaktan dolaşmış. 6. (-i) Bir yeri belli bir amaçla gezmek: Müzeleri dolaşmak. 7. Denetlemek amacıyla bir yeri gezmek. 8. Nefes, el bir şey üzerinde hafifçe hareket etmek. 9. müz. Gezinmek. 10. mec. Çok kimse tarafından söylenmek. 11. mec. Belirmek: "Başında dolaşan bir tehlikeden bahsediyorum." -Y. K. Karaosmanoğlu.

Türkçe - İngilizce

dolaşmak anlamı
fiil
1) walk around
2) wander
3) go around
4) roam
5) stroll
6) walk
7) circuit
8) travel
9) take a stroll
10) browse around
11) kink
12) circulate
13) take a walk
14) walk about
15) stray
16) go about
17) perambulate
18) jaunt
19) hike
20) range
21) mosey
22) itinerate
23) float
24) become tangled
25) go for a walk
26) air oneself
27) look round
28) mat
29) go on a jaunt
30) rove
31) go for a jaunt
32) flow
33) go for a stroll
34) knot
35) be afloat
kelime öbeği
1) bat around

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

dolaşmak anlamı
Dolaşmak, gezmek

Diyarbakır

dolaşmak eş anlamlısı

belirmek
(nsz) 1. Önce belli veya görünür olmayan bir şey ortaya çıkmak, tezahür etmek: "Yarı yola yaklaştığında, köprünün karşı ucunda, ona doğru gelen bir karaltı belirdi." -A. Kulin. 2. Bir düşünce veya durum kesin bir biçim almak, tebellür etmek: "Kafasında günden güne çeşitli düşünceler, çeşitli kaygılar beliriyordu." -O. Hançerlioğlu. 3. İyice görünür ve anlaşılır bir durum almak, tebarüz etmek: "İki kaşının arasında, yaşından ziyade asabiyetini ele veren birkaç çizgi belirdi." -E. Şafak.
gezinmek
(nsz) 1. Eğlenmek, vakit geçirmek için gezmek, dolaşmak, seyran etmek: "Başı bir düşünceyle ağırlaşmış gibi öne düşük, elleri cebinde, geziniyordu." -P. Safa. 2. Belirli bir çevre içinde gezip durmak: "Bir akşam rıhtım boyunda geziniyordum." -S. F. Abasıyanık. 3. müz. Özellikle doğaçtan yapılan müzikte, ezgiyi belli bir makam anlayışı içinde değişik perdeler üzerinde çalmak, dolaşmak.
gezmek
(nsz) 1. Hava alma, hoş vakit geçirme vb. amaçlarla bir yere gitmek, seyran etmek: "Tek başına buralarda gezdiği hâlde aradığını bulamıyordu." -O. C. Kaygılı. 2. Bir yerde dolaşmak, yürümek: "Kunduralarını çıkarır, satar, yalın ayak gezerdi." -S. F. Abasıyanık. 3. Gitmek, başvurmak. 4. Bulunmak: Şapkam burada ne geziyor? 5. (-i) Bir yeri görüp incelemek. 6. Hasta ayağa kalkmak: Oğlum iyileşti, yavaş yavaş gezmeye başladı. 7. Herhangi bir biçimde gezinmek: Bu giysiyle gezemem. 8. (-i) Bir yerde gezi yapmak: Geçen yaz Batı Anadolu'yu gezdik.

"dolaşmak" için örnek kullanımlar

Niyetleri Karadeniz illerini dolaşmak ve düşüncelerini anlatmaktı.
Their intention was to tell the Black Sea provinces and thoughts wander.
Kaynak: haber10.com
Onları da duyurmak için her yeri dolaşmak, her yeri ziyaret etmek gerekir.
To expose them to walk around the whole place, you must visit place.
Kaynak: blog.radikal.com.tr
Futbol için başka, gezip dolaşmak için başka anlam taşır.
Football for another, is another meaning to stroll around.
Kaynak: skorer.milliyet.com.tr
Evin içinde dolaşmak, pencerenin arkasından manzayı izlemek farklı bir duygu.
Inside the house, walk around, watch Manza a different feeling from behind the window.
Kaynak: yerelgundem.com
Tavaf (Arapça : طواف/ bir şeyin çevresinde dolaşmak, dönmek ), İslam da, Kâbe 'nin çevresinde yedi kez dönerek yerine getirilen ibadet. Hac
Kaynak: Tavaf
Dolayısıyla teoride, eğer kapsama alanından çıkmazsanız, cep telefonu ile tüm dünyayı telefon konuşmasını kesmeden dolaşmak mümkündür.
Kaynak: GSM
Dünyayı dolaşmak üzere denize açılan 237 (diğer bir kaynağa göre 270) denizcinin sadece 18'i İspanya 'ya dönerek seyahatini tamamlamayı
Kaynak: Ferdinand Macellan
bilinci yerinde olarak, başka mekanlarda dolaşmak üzere yaptığı yolculuğu ve bu bedeniyle geçirdiklerini söyledikleri deneyimleri ifade eder.
Kaynak: Astral seyahat
Yatlar deniz yoluyla Dünya'yı dolaşmak için idealdir. Günümüzde yat turları iyi bir gelir kaynağıdır. Yachts. Kategori:Tekne tipleri Kategori:
Kaynak: Yat
Eğer bir solucan 1 bir elmanın üzerinde seyahat ediyorsa, tüm elmanın etrafını dolaşmak yerine içinden geçerek bir kestirme yol bulmuş
Kaynak: Solucandeliği
giden en kısa denizyolunu tehlikeli hale getirip sonunda da tamamen kapatarak, Britanya gemilerini Ümit Burnu ndan dolaşmak zorunda bıraktılar.
Kaynak: Atlantik Savaşı
alabilecek ya da kıvılcım çıkarabilecek materyal taşımak, izinsiz giriş yapmak ve reflektör lü yelek gibi gerekli önlemleri almadan dolaşmak yasaktır.
Kaynak: Apron (Havacılık)
Mesela, dünyayı dolaşmak amacıyla çıktığı biletsiz bir tren yolculuğunda, elindeki bir kâğıt parçasının bilet olduğuna kondüktörü
Kaynak: Wolf Messing
enerjisi olarak kullanmak yerine %78den fazla kısmını kullanabilir hale gelmek) bir depo yakıtla dunya çevresini dolaşmak mümkün hale gelecek.
Kaynak: Termofotovoltaik
arabayı bilerek uçuruma sürmesi sonucunda yüzünden ağır şekilde yaralanır ve çirkinleşmiş yüzünü saklayan bir maskeyle dolaşmak zorunda kalır.
Kaynak: Aç Gözünü (film)
Gezegene yaklaştıkça manyetik alanın etkisi giderek artar ve güneş kökenli parçacıkların aşamayarak çevresinden dolaşmak zorunda kaldığı
Kaynak: Manyetosfer
1970 yılında İsrail'den sürgün edilen sanatçı, iki yıl süreyle bir çok Arap ülkesinde dolaşmak zorunda kaldı. 2008 yılı Mayıs ayında 2.
Kaynak: Mahmut Derviş
Yormak'tan yor-t-mak (işsiz, güçsüz dolaşmak, öteye beriye gidip gelmek, çalımlı yürümek. Bu sözcüğün kökü olan yor yürümek, devinmek,
Kaynak: Bostancı, Gönen
Birinci Çağ 'ın en sonunda intihar eden Maedhros ve umutsuz ve yalnız bir halde Orta Dünya 'nın kıyılarını dolaşmak üzere hayatta kalan Maglor.
Kaynak: Feänor'un Oğulları
Sonra köy davul eşliğinde dolaşmak için Bayraktar gençleri çağırır Davulla kız evine gider bu saat 3 ila 4 arasında olur. Kız evinden gelini
Kaynak: Taşköy, Sındırgı

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.