Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

ekşimek ne demek?

 - 3 sözlük, 4 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

ekşimek anlamı
(nsz) 1. Ekşi duruma gelmek: Yoğurt ekşidi. 2. Bozulmak: "Tepside bir bardak ekşimiş süt, bir çürük yumurta ve iki dilim siyah ekmek vardı." -N. Hikmet. 3. Mayalanmak: Hamur ekşidi. 4. argo Utanmak, mahcup olmak. 5. argo Sırnaşmak, ısrar etmek. 6. hlk. Kaşlarını çatıp yüzüne küskün veya dargın bir anlam vermek, somurtmak: "Çardak'tan Rabiye'nin çıktığını görünce Bekir'in yüzü ekşidi." -N. Cumalı.

Türkçe - İngilizce

ekşimek anlamı
fiil
1) sour
2) acetify
3) turn sour
4) turn
5) go bad
6) ferment
7) fox
8) go sour
9) go off
10) be upset

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

ekşimek anlamı
Surat asmak.

-Kars

ekşimek anlamı
Kaynatılmış ayran ya da kesilmiş sütten yapılan kesmik ya da çökelek.

*Edremit -Balıkesir

ekşimek eş anlamlısı

bozulmak
(nsz) 1. Bozma işine konu olmak: "Pazarlık bozulur, nişan bozulur, makine bozulur, mal bozulur." -B. Felek. 2. Yiyecek kokmak, yenilemeyecek duruma gelmek, ekşimek: Et bozulmuş. 3. Dağılmak, bozguna uğramak: "Hudutta bozulan ordu iki günden beri Serez'den geçiyordu." -Ö. Seyfettin. 4. Taşıt arızalanmak. 5. mec. İyi ve değerli niteliğini yitirmek. 6. mec. Bir şeye kızmak, içerlemek: "Karısının bu ikinci ihtarı ile biraz bozulan adam salıncaktan atladı." -O. C. Kaygılı. 7. mec. Sağlığını yitirip zayıflamak.
ısrar etmek
1) bir konuda, bir düşüncede sürekli direnmek, ayak diremek: "Siz benim usule bakın diye ısrar ediyordu." -Ç. Altan. 2) çok istemek.
mahcup olmak
utanmak.
somurtmak
(nsz) Küskünlüğünü, bir şeye sıkıldığını, keyifsizliğini anlatacak biçimde yüzünü buruşturmak, surat asmak: "Akşam gezintisinin suya düştüğünü anladığı için somurtmakta ve yerinden bile kalkmamaktadır." -N. F. Kısakürek.
utanmak
(nsz) 1. Onursuz sayılacak veya gülünç olacak bir duruma düşmekten üzüntü duymak, korkmak, mahcup olmak: "Düğün sofrasında kendisinden başka böyle çatal tutanı göremeyince pek utandı." -A. Gündüz. 2. (-den) Sıkılmak: "Hayır, edebiyattan değil, karşısında şimdiden aczini duyduğum okuyucudan utanıyorum." -A. Haşim. 3. (-den) Çekinmek: "Birbirimizden utanarak karşı karşıya on dakika sustuk." -Y. Z. Ortaç.

"ekşimek" için örnek kullanımlar

sırgan yemegi,kaldirik turşusu,yaban çilegi,tava yemekleri,hamsili ekmek,mısır ekmegi,ekşimek,hakiki trabzona has tereyagı,ve
Kaynak: Göksu, Hendek
Musur Osmanlıca sözlüklerde ekşimek manasında kullanırdı. Munzur ise yaramaz,düzen bozucu manasındadır. Köprüköylüler Hacıyusufların kendi
Kaynak: Hacıyusuflu, Çelebi
Bu kelimenin kökeninin Hint-Avrupa dillerinde yeralan mayalanmak-ekşimek manasına gelen kwat- kökünden geçtiği düşünülmektedir.
Kaynak: Peynir

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.