Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

geniş ne demek?

 - 3 sözlük, 4 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

geniş anlamı
sf. 1. Eni çok olan, enli, vâsi: "Geniş, bomboş bir taşlığın serin, rutubetli küf kokusu duyuldu." -P. Safa. 2. Alanı büyük olan, makro, dar karşıtı: "Bu ağaç, bir geniş bostan duvarının dış tarafında idi." -O. C. Kaygılı. 3. Bol (elbise). 4. Kapsamı büyük, dar sınırlar içinde kalmayan, yaygın, makro: Geniş anlamlı. 5. mec. Kolay kolay tasalanmayan, hoşgörülü, rahat: "Besbelli geniş, olabildiğince umursamaz görünmek istiyordu." -A. İlhan. 6. mec. Çok: Geniş iş alanları sağlandı.

Türkçe - İngilizce

geniş anlamı
sıfat
1) wide
2) large
3) spacious
4) broad
5) extensive
6) vast
7) ample
8) comprehensive
9) extended
10) roomy
11) expansive
12) full
13) capacious
14) obtuse
15) open
16) commodious
17) cosmic
18) cosmical
19) splay
20) walk-in
zarf
1) broadly

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

geniş anlamı
< ET kiñ: geniş. || geyniş
geniş anlamı
Anlayışlı

Ordu

geniş eş anlamlısı

çok
sf. 1. Sayı, nicelik, değer, güç, derece vb. bakımından büyük ve aşırı olan, az karşıtı: "Bana matematik çok kolay geldi." -F. R. Atay. 2. zf. Aşırı bir biçimde: "Biz çocuklar evimizi çok beğendik." -A. Kutlu.
enli
sf. Eni büyük olan, geniş: "Kenarları gençliğinde işlediği enli dantellerle çevrili patiska örtülü minderlerde oturuyordu." -C. Uçuk.
hoşgörülü
sf. Hoşgörüsü olan, hoşgörüyle davranan, hoşgörü sahibi, müsamahalı, toleranslı: "Neyse ki Salâh Birsel dünyanın en hoşgörülü, en alçak gönüllü sanatçısı..." -S. İleri.
makro
sf. Büyük, geniş, mikro karşıtı.
rahat
is. 1. İnsanda üzüntü, sıkıntı, tedirginlik olmama durumu, huzur: "Eniştem de üşengen bir adamdır, rahatı kaçar diye üstüne düşmedi." -M. Ş. Esendal. 2. sf. Üzüntü, sıkıntı ve tedirginliği olmayan: "Ben o kadar rahatım, öyle okşayıcı, huzur ve mutluluk verici tatlı rüzgâr karşısındayım ki..." -R. H. Karay. 3. sf. Sıkıntı veya yorgunluk, tedirginlik vermeyen: "Ben sana güzel ve rahat bir oda hazırlattım." -P. Safa. 4. sf. Aldırmaz, gamsız: Rahat adam. 5. zf. Kolay bir biçimde, kolaylıkla: "İstersen beraber gidelim. Haydi al torbanı. Bir saatte rahat varırız." -M. Ş. Esendal. 6. ünl. "Hazır ol" durumunda bulunanlara, oldukları yerde serbest bir durum almaları için verilen komut.
vâsi
sf. (va:si:) esk. 1. Geniş. 2. Engin.

geniş zıt anlamlısı

dar
(I) sf. 1. İçine alacağı şeye oranla ölçüleri yetersiz olan, geniş ve bol karşıtı: "Bütün gece eski kentin dar sokaklarında dolaştım." -A. Ağaoğlu. 2. Genişliği az veya yetersiz olan, ensiz, mikro: "Sahilleri kucaklayan tatlı meltemler, bu mahallenin dar sokaklarından geçmiyordu." -S. Derviş. 3. Az, elverişsiz, sınırlı: Bu dar gelirle hiçbir şey yapılamaz. Dar zaman. 4. Sıkıntılı: "Dar bir gün gelmiş birinden üç beş kuruş almışım, ne çıkar!" -M. Ş. Esendal. 5. mec. Yetersiz: Dar düşünce. Hayali dar. 6. zf. Güçlükle, ucu ucuna, ancak: "En sonra, pek çok sıkılan çocukların zoru ile akşam altı postasına dar yetiştiler." -M. Ş. Esendal.
dar
(II) is. esk. İdam mahkûmlarını asmak için dikilen direk.
dar
(III) is. (da:r) esk. Yurt.
dar
(IV) is. (da:r) esk. Ev.

"geniş" için örnek kullanımlar

Galatasaray 0 Gençlerbirliği 1 maçın geniş özetini ve golleri BURADA!
An extensive summary of the match and highlights Galatasaray 0 Chelsea 1 HERE!
Kaynak: gazetea24.com
Geniş kitleleri ilgilendiren bu sürecin sessizce yürümesinde fayda var.
Interest to large audiences in walking quietly in this process would be useful.
Kaynak: turktime.com
Galatasaray 0 Gençlerbirliği 1 maçın geniş özetini ve gollerini izle..
Goals in an extensive summary of the match and watch Galatasaray 0 Chelsea 1 ..
Kaynak: gazetea24.com
Schalke Galatasaray maçı maçın geniş özeti izlemek için tıklayınız.
Click here to watch the match Schalke match highlights.
Kaynak: haber.rotahaber.com
Geniş ekran, görüntü Akademik oran dan daha geniş çerçeve oranı na sahip film, bilgisayar ya da televizyon görüntüsüdür. Tarihçe
Kaynak: Geniş ekran
Geniş bant terimi, Bir telekominikasyon cihazının ve ya sinyalinin başka bir standart veya olağan bir sinyal ya da cihazdan daha geniş bant
Kaynak: Geniş bant

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.