Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

amelî ne demek?

 - 3 sözlük, 3 sonuç.

BSTS / İktisat Terimleri Sözlüğü

amelî anlamı
bakınız» uygulamalı

BSTS / Patoloji Terimleri Sözlüğü

ameli anlamı İng. amelia
Bir veya daha fazla bacağın doğuştan mevcut olmaması.

Güncel Türkçe Sözlük

amelî anlamı
sf. (ameli:) 1. Kılgısal: Bir sanatı amelî olarak öğrenmek. 2. İş bakımından, işçe: Bunun amelî bir değeri yok. 3. Elverişli, kolay, uygun, kestirme: En amelî usul. Amelî bir çare.

amelî eş anlamlısı

elverişli
sf. 1. Uygun, müsait: "Halim'e içinde bulunduğu zor ve ezici durumdan kurtulmak için bundan daha elverişli bir fırsat çıkmazdı." -A. İlhan. 2. İşe yarayan, ergonomik.
kestirme
is. 1. Kestirmek işi. 2. Oturduğu yerde hafif ve kısa süreli uyuma. 3. sf. Alışılanın dışında kısa olan (yol), kese: "Evimden çıkar, bir kestirme yoldan beş dakikada evine varabilirdim." -S. F. Abasıyanık. 4. sf. Amacı fazla uzatmadan anlatan: Kestirme cevap. Kestirme söz. 5. zf. Kısaca, özet olarak: Konuyu kestirme anlattı. 6. hlk. Kaynatılıp limon sıkılarak koyulaştırılmış şeker şerbeti.
kılgısal
sf. Kılgılı, uygulamalı, amelî, pratik.
kolay
sf. 1. Sıkıntı çekmeden, yorulmadan yapılabilen, emeksiz, zahmetsiz, güç ve zor karşıtı: "Cebimde mevcut paradan bu kadar bir şey buna tahsis etmek pek kolaydı." -H. Z. Uşaklıgil. 2. is. Kolaylık: İşin kolayını buldum. 3. zf. Kolayca, sıkıntısız bir biçimde, basitçe: "Yolu bulmak kolay oldu." -Halikarnas Balıkçısı.
uygun
sf. 1. Yakışır, yaraşır, mutabık, mütenasip: "Ne var ki bunları şimdiye kadar kimseye anlatmadığım için uygun ifadeyi bulmakta zorlanıyorum." -İ. O. Anar. 2. Elverişli, yarar, müsait, muvafık: "Yemeği götürmek için o an en uygun kişiydim." -A. Kutlu. 3. mec. Orantılı, oranlı.

"amelî" için örnek kullanımlar

metafizik, matematik ve fizik bilimlerini içerirken, pratik felsefe (veya amelî felsefe) ev yönetimi, siyaset bilimi ve ahlâk bilimini kapsar.
Kaynak: Bilim
güzele ve iyiye doğru bir gidiş, insanî bir terbiye halinde tezahür eden ve böylece de realitede amelî karaktere sahip olan bir tasavvuftur.
Kaynak: Mevlevîlik
Yedi-yirmi bir yaş arası, pratik ihtiyaçların karşılanması için amelî aklın sayesinde araçların imal edil­diği çağdır. Merak döneminin
Kaynak: İbn-i Tufeyl
Müslüman bir cemiyete istinat eden bünyesi ile ser'î hukuku hem nazarî hem de amelî bir şekilde ve her sahada uygulamaya koyan Osmanlı
Kaynak: Osmanlı İmparatorluğu'nun iktisadi yapısı
Başka dilden geçen sözcüklerin yenisiyle değiştirilme dizelgeleri Arapça kökenli alıntı sözler: amelî | 1) uygulamalı 2) kılgılık | |
Kaynak: Türkçedeki yabancı kökenli sözcüklerin Türkçe karşılıkları
kesinlikle karşı çıkması ve şer'in amelî tekliflerini kabul etmesi nedeniyle Bâtıni Suriye Nusayrîler 'i ile Elemût Bâtınîliği 'nden ayrılmaktadır.
Kaynak: Alevilik
Özellikle amelî mezhepleri olan Şafiilik zaman içerisinde Sünni Kürt kimliği açısından önemli bir yer edinmiştir; sonradan bölgede oluşan
Kaynak: Kürtler
İbn-i Haldun'un akıl konusundaki düşünceleri Farabi'nin düşünceleriyle örtüşür. Farabi ve İbn-i Rüşd de aklı "amelî" ve "nazari" akıl
Kaynak: İbn-i Haldun

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.