Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

hercümerç etmek ne demek?

 - 1 sözlük, 1 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

hercümerç etmek anlamı
altüst etmek, karıştırmak: "Hercümerç ettiğin edvara da yetmez o kitap / Seni ancak ebediyetler eder istiap." -M. A. Ersoy.

hercümerç etmek eş anlamlısı

altüst etmek
1) alt yüzünü üst yüzüne getirmek; 2) çok karışık duruma getirmek, düzenini bozmak: "Kimsenin dokunamadığı düzgün kâğıtlarını ben altüst ederdim." -H. E. Adıvar. 3) zarar vermek, yıkmak: Deprem köyü altüst etti. 4) huzursuz etmek, rahatsızlık vermek: "Kalbini altüst eden yeni durumu orada öğrendi." -H. E. Adıvar.
karıştırmak
(-i, -e) 1. Karışma işini yaptırmak. 2. (-i) İçinde ne olduğunu anlamak veya aradığını bulmak amacıyla elle yoklamak: "Ceplerimi karıştırdım, bozuk para bulamadım." -F. R. Atay. 3. (-i) Yemeği dibinin tutmaması için kaşıkla altüst etmek: "Ocak başında oturmuş bir ihtiyarca kadın, bir tencereyi karıştırıyor hem de için için ağlıyordu." -A. Kabaklı. 4. (-i) Kurcalamak, oynamak. 5. (-i) Göz atmak, araştırmak, incelemek: "... saatlerce, istediğim kitapları, divanları, Servetifünun koleksiyonlarını karıştırdım." -Y. Z. Ortaç. 6. (-i) Üstünkörü okumak: "Verdiğim cevapları dinlemiyor gibi dalgın, parmaklarıyla bir risaleyi karıştırıyordu." -H. Z. Uşaklıgil. 7. Ayırt edememek, tam olarak seçememek: Siz düşle gerçeği birbirine karıştırıyorsunuz.
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.