Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

hırpalamak ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

hırpalamak anlamı
(-i) 1. Örselemek: "Yalnız miralayın sağ bacağını bir gülle misketi fena halde hırpalamış." -N. Hikmet. 2. Dövmek. 3. mec. İtip kakmak, azarlamak veya yıpratmak.

Türkçe - İngilizce

hırpalamak anlamı
fiil
1) maul
2) batter
3) beat up
4) misuse
5) maltreat
6) ruffle
7) bruise
8) jolt
9) knock about
10) knock around
11) punish
12) work over
13) worry
14) ill-treat
15) ill-use

hırpalamak eş anlamlısı

dövmek
(-i) 1. Tokat, yumruk, tekme vurarak canını acıtmak: "Harp Divanına vermeden önce, şurada kemiklerini kırıncaya kadar bir dövsem!" -H. E. Adıvar. 2. Çamaşır, halı vb.ni tokaç, sopa gibi şeylerle vurarak temizlemek. 3. (-de) Bir şeyi toz durumuna getirmek için ezmek: Döveçte karabiber dövmek. 4. Ezmek. 5. Çırpmak. 6. Ateşte ısıtılarak yumuşatılmış bir madeni, vurarak istenilen biçime getirmek: Demiri tavında dövmeli. 7. Topa tutmak: Gemi kaleyi dövdü. 8. Çarpmak, sertçe dokunmak: "Ayakları ile suyu dövüp ürküttüğü balığı gagası ile havalandıran beyaz pelikan." -S. F. Abasıyanık. 9. (nsz) Davul vb. çalmak, vurmak.
örselemek
(-i) 1. Yıpratmak, eskitmek, hırpalamak, zedelemek: "Geçen zaman beni örseledi." -R. Mağden. 2. mec. Gücünü azaltmak, canlılığını gidermek, sarsmak: "Naciye Hanım, kalkık kaşlarıyla başını sallayarak meclisin sükûtunu örseledi." -P. Safa.

"hırpalamak" için örnek kullanımlar

Bununla birlikte donanma, çıkartma birliklerini indirdikten hemen sonra, Norveç açıklarındaki Alman donanmasını biraz olsun hırpalamak
Kaynak: Norveç'in istilası

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.