Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

ibret ne demek?

 - 3 sözlük, 3 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

ibret anlamı
is. 1. Kötü bir olaydan alınması gereken ders, uyarıcı sonuç: "Gören göze ibret vardır her şeyde." -Âşık Veysel. 2. sf. hlk. Çirkin, kötü, acayip.

Türkçe - İngilizce

ibret anlamı
isim
1) lesson
2) example
3) warning
4) object lesson
5) one in the eye

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

ibret anlamı
< Ar. ibret: ibret; çok çirkin

ibret eş anlamlısı

acayip
sf. (aca:yip) 1. Sağduyuya, göreneğe, olağana aykırı, garip, tuhaf, yadırganan, yabansı: "Dişlerinin arasından ıslık gibi acayip sesler çıkarmaya başladılar." -R. N. Güntekin. 2. ünl. Şaşma anlatan bir söz: Öyle dedi ha? Acayip!
çirkin
sf. 1. Göze veya kulağa hoş gelmeyen, güzel karşıtı: "Kız öyle müstesna bir güzelliğe sahip olmamakla beraber çirkin de değildi." -H. R. Gürpınar. 2. Hoş olmayan, yakışık almayan (davranış veya söz): "Bu boş ve çirkin iddiayı bir kere de onun ağzından işitmek istedim." -Ö. Seyfettin. 3. Karanlık, dalavereli, şüpheli: "Dedikodular artmış, o da bu çirkin işler içinde kalmak istemediğinden çekilmiş." -M. Ş. Esendal.
kötü
sf. 1. İstenilen, beğenilen nitelikte olmayan, hoşa gitmeyen, fena, iyi karşıtı: "Hamakat, dalalet ve kötü niyetin bu kadarına söylenebilecek bir şey yoktur." -N. F. Kısakürek. 2. Zararlı, tehlikeli: Kötü adam. 3. Korku, endişe veren: "Yabancının bu kötü kastına yalnız azmimizle karşı koyduk." -R. E. Ünaydın. 4. Kaba ve kırıcı: "Kızına söylemedik kötü lakırtı bırakmamış." -M. Ş. Esendal. 5. Kişi veya toplum üzerinde olumsuz etkileri olan. 6. zf. Aşırı, çok: Kız, oğlana kötü tutuldu.

"ibret" için örnek kullanımlar

Ramazan'ın ruhuna, örf ve adetlerimizin ruhuna uygun, güldürürken bizi düşündüren ve ibret verici olayları anlatan bir gösteri sundunuz.
The spirit of Ramadan, in the spirit of customs and traditions, suggesting us laugh and provided an exemplary demonstration of describing events.
Kaynak: haberaktuel.com
Huzur Sokağı dizisinin genel konusuna göre, herkesin büyük özlem duyduğu huzurlu bir semtin aynı mahallesinde yaşayan birbirine zıt iki insanın yaşadığı dramatik ve ibret verici aşk hikâyesi yansıtılıyor.
According to the general subject of a series of Peace Street, everyone's craving a peaceful neighborhood that people live in the same neighborhood, living in two opposing reflected in a dramatic and exemplary love story.
Kaynak: medya365.com
Soldaki, seng-i ibret te ise ölüm cezasına çarptırılanların kelleleri sergilenirdi. Günümüzde Edirne Müzesi Müdürlüğüne ait bir yapı olup,
Kaynak: Adalet Kasrı
Birincisinden ibret almadık, ikincisinden; ikincisinden ibret almadık, üçüncüsünden... Üçüncüsünden ibret almadık, dördüncüsünden...
Kaynak: İmam Mehdi
İsa'nın ibret verici kısa hikâyelerine geniş yer verir. İsa'nın Kutsal Ruh ile olan bağlantısını anlatır. Kutsal Ruh'un doğmuş şekli
Kaynak: Luka İncili
sorunu hafifletecek önlemler almaktan kaçınmış ve bir nevi bölgede diğer direnişçi köylülerce ibret alınabilecek bir olay çıkarmak istemiştir.
Kaynak: Holodomor
Kule, Osmanlıdan ayrılmak isteyen Sırplara ibret vermek için yaptırılmış daha sonra anıta çevrilmiştir. 31 Mayıs 1809 tarihinde Sırp asiler
Kaynak: Kelle Kulesi
İbret-nüma: İçinde ibret verici ahlaki hikayeler yer almıştır. 5. Hüsn ü Dil 6. Münazara-i Bahar ü Şita 7. Letaifname 8. Münşea
Kaynak: Lamii çelebi
İbnürrefik Ahmet Nuri Sekizinci; hem güldürü, hem ibret verici tiyatroyu yurdumuza yerleştiren, halkın gülme ihtiyacını ön plana alan,
Kaynak: Refik Ahmet Nuri Sekizinci
uzaktan ateş açtığını ama otopside yakın atışla öldüğünün kanıtlandığını, kendisini ibret olsun diye asacaklarını ve ölümden korkmadığınısöyledi.
Kaynak: Erdal Eren
kumandanı Hurşid Ahmed Paşa Sırp halkına ve asilere gözdağı vermek için ve ibret olsun diye 952 Sırp askerinin kafatasından bir kule inşa ettirdi.
Kaynak: Çegar Muharebesi

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.