Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

mevzun ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

mevzun anlamı
sf. esk. 1. Biçimli, düzgün, oranlı, uyumlu: Mevzun vücut. 2. ed. Ölçülü: Mevzun bir söz.

Kişi Adları Sözlüğü

Mevzun anlamı Köken: Ar.
Cinsiyet: Erkek
1. Biçimli, yakışıklı.2. Güzel.

mevzun eş anlamlısı

biçimli
sf. 1. Herhangi bir biçimde olan: "Evin bütün pencereleri çift kanatlı, her kanat, kare biçimli üçer camlıydı." -A. Kutlu. 2. Biçimi güzel olan, mevzun: "Duraksadı, gülümsedi, kâğıda uzandı, yüzünden daha esmerdi eli, biçimliydi." -Y. Atılgan. 3. Düzgün: "Çok biçimli bağlanmış olduğuna dikkat ettiğim siyah papyon kravatımı azıcık çarpıtıyor, gevşetiyorum." -R. H. Karay. 4. zf. Uygun olarak, yakışacak bir biçimde: "Biçimli koysan bunlar olmaz." -R. H. Karay.
düzgün
sf. 1. Doğru ve pürüzsüz, muntazam: Düzgün tahta. Düzgün yol. 2. Düzenli, kusursuz, insicamlı, rabıtalı, muntazam. 3. İyi: "Belli ki hâlleri vakitleri çok düzgün değil." -M. Ş. Esendal. 4. zf. Kurala uygun olarak, kusursuz bir biçimde: Düzgün konuşuyor. 5. mat. Kenar veya ayrıtları ile açıları birbirine eşit olan (biçim): Düzgün çok yüzlü. 6. is. esk. Fondöten.
oranlı
sf. Kendinde oran bulunan, nispetli, mütenasip, mütevazin.
ölçülü
sf. 1. Ölçüsü alınmış, ölçülmüş. 2. Belirli bir ölçüde olan: Ölçülü faiz. 3. zf. Dikkatli, düşünerek: "Çok ölçülü konuşur ve onun etrafındaki lakırtıları muayyen bir dozu geçmezdi." -R. N. Güntekin. 4. mec. Ilımlı: "Rabia ile iki dansımda da gayet ölçülü, vakarlı hareket etmiştim." -R. H. Karay. 5. ed. Belli bir ölçüye göre düzenlenmiş olan (manzume, düz yazı), vezinli, mevzun: "... şiirleri, ölçülü, uyaklı sağlam şiirler." -N. Cumalı.
uyumlu
sf. Uyumu olan, ahenkli, mevzun: "Kadından anladığı, uyumlu arkadaşlık, çıtkırıldım olmamak, güzel, alımlı olmaktı." -N. Cumalı.

"mevzun" için örnek kullanımlar

Çapa Öğretmen Lisesini bitirdikten sonra Çapa Eğitim Enstitüsünde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mevzun olmuştur. Ayrıca İstanbul
Kaynak: Afet Ilgaz
Bara-Koh adı verilen dağın zirvesinde mevzun Oş kalesinin güneydoğu tarafında Sultan Mahmut Han bir otağ inşa etti. Hicri 902 (1496-7)
Kaynak:

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.