Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

normal ne demek?

 - 5 sözlük, 5 sonuç.

BSTS / Matematik Terimleri Sözlüğü

normal anlamı İng. normal Alm. Normal Fr. normale Az. normal
1. Dik. 2. Bir doğru ya da düzleme dik olan bir doğru ya da düzlem. 3. Düzlemsel bir eğrinin bir P noktasından geçen, eğrinin P noktasındaki teğetine dik olan doğru. (Üç boyutlu eğriler için bakınız» asli normal, bmormal). 4. Bir yüzeyin bir P noktasından geçen, yüzeyin P noktasındaki teğet düzlemine dik olan doğru. f(x,y,z) = c şeklindeki bir yüzey için normalin yönü f'nin gradientidir. 5. Bir normalya paralel olan vektör. (...)

BSTS / Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu

normal anlamı Osm. nâzım Fr. normale
(matematik)

Güncel Türkçe Sözlük

normal, -li anlamı
is. 1. Aşırılığı, eksikliği ve taşkınlığı olmama, ortalama durum. 2. mat. Bir eğrinin bir teğetine değme noktasından çizilen dikme. 3. sf. Kurala uygun, alışılagelen, olağan, düzgülü, aşırılığı olmayan, uygun: "Atatürk'ün normal zamanlarda insana okşamak arzusu veren ipek gibi saçları birdenbire yelelenirdi." -Y. K. Karaosmanoğlu.

İngilizce - Türkçe

normal anlamı
isim
1) normal
2) standart
3) dikey doğru
sıfat
1) normal
2) olağan
3) dikey
4) tipik
5) ortalama
6) dik açılı

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

normal anlamı Fr.normal
1. Kurala uygun, alışılagelen, olağan, düzgülü, aşırılığı olmayan, uygun:§ "Paris'teki vaziyetini iyiden iyiye normalleştirmişti." -Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Bir Sürgün, 157. § "Normal kafayla ve zamanında yazabilseydim..." -Adalet Ağaoğlu, Geçerken, 64. § "Körlerin doktorları, ki hangi kördür bu gözleri gören adamı muayene edince onun bir deli olduğuna hükmederler ve normal hayata dönebilmesi için, gözlerini dikmeye karar verirler." -Peyami Safa, Din, İnkılap, İrtica, 71. § "Şurası da var ki içtimai tekellümün o merhalesinde yaşayan milletler için kavmiyet mefkûresini takip etmek normal bir hareket olduğu hâlde…" -Ziya Gökalp, Türkçülüğün Esasları, 16. § "Bakınız, babanızı kıskanıyorsunuz, normal vaziyette baba kıskanılır." -Ahmet Hamdi Tanpınar, Saatleri ayarlama Enstitüsü, 111. § "… o vaktin terzilerini patatuka dedikleri önü iri düğmeli fermeneli, normal zamanda kartal kanat gibi giyilen; laterna, zurna, arkasında gelişi güzel omuza vurulan kısaca bir ceket vardı." -Ahmet Rasim, Muharrir Bu Ya, 311. § "Çok kısa kesilmiş saçlarıyla ve normal bir boyun yerine..." -Yavuz Bülent Bakiler, Üsküp'ten Kosova'ya, 4. § "… boyumun da normalin üzerinde olması…" -Elif Şafak, Mahrem, s.22. § "Olağan dışı zamanlarda mucizelerin ve işaretlerin anlamı normal zamanlardan daha önemlidir." -Buket Uzuner, Uzun Beyaz Bulut (Gelibolu), 25. § "…iki devlet arasında ilişkileri sürdürmenin normal yöntemi,…-Attila İlhan, Batının Deli Gömleği, 69. 2. Aşırılığı, eksikliği ve taşkınlığı olmayan şey: § "Vaziyetleri normal demek." -Ahmet Hamdi Tanpınar, Huzur, 369. § "Aşk denen şey normal bir duygu değildir." -Reşat Nuri Güntekin, Eski Hastalık, 115. 3. Ortalama durum. 4. Bir eğrinin bir teğetine değme noktasından çizilen dikme.

normal eş anlamlısı

düzgülü
sf. Düzgüye uygun, normal.
olağan
sf. 1. Sık sık olan, olagelen, doğal, tabii, olmadık karşıtı: "Dilimizi doğru yazmak, doğru konuşmak olağan değil, ulusal bir görevdir." -T. Buğra. 2. Alışılmış olan, normal: "Mutluluğa, bolluğa alışmayacak, bunları olağan görmeyecek insan yoktur." -H. E. Adıvar.
uygun
sf. 1. Yakışır, yaraşır, mutabık, mütenasip: "Ne var ki bunları şimdiye kadar kimseye anlatmadığım için uygun ifadeyi bulmakta zorlanıyorum." -İ. O. Anar. 2. Elverişli, yarar, müsait, muvafık: "Yemeği götürmek için o an en uygun kişiydim." -A. Kutlu. 3. mec. Orantılı, oranlı.

"normal" için örnek kullanımlar

Kas işlevini kaybettiği için normal görüntüden uzaklaşılmış oluyor.
November for the loss of function is dissociated from the normal image.
Kaynak: saglik.milliyet.com.tr
Fazla kiloluysanız normal kilolulara göre daha uzun yaşıyorsunuz.
Overweight live longer than normal kilolulara.
Kaynak: haberler.com
Ancak bu videodaki kişi pek normal görünmüyor ve aptalca şeyler yapıyor.
However, many people do not look normal and doing stupid things in this video.
Kaynak: haberciniz.biz
Maçın sonunun böyle olması çok normal ve doğal akışında bir maç oldu.
To be like the end of the match was a match is very normal and natural flow.
Kaynak: aksam.com.tr
Standart normal dağılım ortalama değeri 0 ve varyans değeri 1 olan normal dağılım ailesinin tek bir elemanıdır. Carl Friedrich Gauss
Kaynak: Normal dağılım
Normal dağılım ı kullanarak bazı olasılık değerlerini elde etmek çok zor ve zahmetli bir iştir. Bu yüzden elde edilen normal dağılımın
Kaynak: Standart normal dağılım
Olasılık kuramı ve istatistik bilim dalları içinde matris normal dağılımı tek değişebilirli normal dağılımı nın çoklu değişebilirli olarak
Kaynak: Matris normal dağılım
Olasılık kuramı ve istatistik bilim kollarında, çokdeğişirli normal dağılım veya çokdeğişirli Gauss-tipi dağılım, tek değişirli bir
Kaynak: Çokdeğişirli normal dağılım
Eğer Y normal dağılım gösteren bir rassal değişken ise, bu halde X exp (Y) için olasılık dağılımı bir log-normal dağılımdır; aynı şekilde
Kaynak: Log-normal dağılım
Standart normal dağılım a dönüştürülen bir normal dağılım ın P(Z 2.09) olduğunu varsayalım. Bu olasılığı tabloda arayabilmenin tek koşulu
Kaynak: Standart normal dağılım tablosu
Türk Hava Yolları Eurolegue 2012-13 sezonu nun normal sezon evresi A Grubu karşılaşmalarının toplu sonuçları ve puan tablosu.
Kaynak: Euroleague 2012–13 Normal Sezon A Grubu
Türk Hava Yolları Eurolegue 2012-13 sezonu nun normal sezon evresi D Grubu karşılaşmalarının toplu sonuçları ve puan tablosu.
Kaynak: Euroleague 2012–13 Normal Sezon D Grubu
Türk Hava Yolları Eurolegue 2012-13 sezonu nun normal sezon evresi C Grubu karşılaşmalarının toplu sonuçları ve puan tablosu.
Kaynak: Euroleague 2012–13 Normal Sezon C Grubu
2007 yıl ı, başlangıç günü Pazartesi olan ve artık yıl olmayan, wikt:normal | normal bir yıl dır. Yıl ın bitişi de Pazartesi gün üdür.
Kaynak: 2007
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.