numara anlamı İt..numero
1. Bir şeyin bir dizi içindeki yerini gösteren sayı, rakam: § "
Tahir Bey'in bir numaralı azası olduğu İttihat ve Terakki Cemiyeti..." -Ahmet Hamdi Tanpınar, Mahur Beste, 99. § "
Bu suretle sattığım resimlerin numarası on dörde baliğ oldu." -Ahmet Midhat Efendi, Demir Bey Yahut İnkişâf-ı Esrar, 38. § "
Fakat adres yerine postada bir mektup kutusu numarasından başka bir şeye rast gelinmiyordu." -Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Bir Sürgün, 53. § "
Beş numara. Meliha, Kamil'in baş parmağının zil düğmesine basışını görüyordu." -Peyami Safa, Bir Akşamdı, 32. §
"Bunlar zaten numaralı takımından oldukları için, diğer işçiler arasında tanıtma töreni yapılmaz." -Ahmet Rasim, Muharrir Bu Ya, 370. §
"17 numaralı koğuşun önünden hayatında kim bilir kaçıncı olarak geçiyor ve daha kaç defa geçecek?" -Necip Fazıl Kısakürek, Hikâyelerim, 60. § "
Bilirsiniz, 2465 numara Piyer…" -Nazım Hikmet Ran, Yeşil Elmalar, 119. § "
…istediği kadar dünyanın gündeminde bir numaralı maddeyi oluştursun…" -Attila İlhan, Aydınlar Savaşı, 163. 2. Ölçü, derece: § "
Hani sizin halanızdan bir numara üstünü falan gibi bir şey..." -Ahmet Hamdi Tanpınar, Saatleri
ayarlama Enstitüsü, 196. § "
Çin mantığı, bunlardan güneşi birinci, ayı ikinci, yıldızları üçüncü, gezegenleri dördüncü numaralara sokmakla onları her biri ayrı bir dereceyi gösteren geleneksel türler arasında bölümlenmişti." -Ziya Gökalp, Türk Uygarlığı Tarihi, 98. § "
Yeni hanım ablaları önce onların saçlarını sıfır numara tıraş ettiriyor." -Adalet Ağaoğlu, Geçerken, 31. § "
Mesela, sadakat 10 numara farz edilirse, sevgilimizin biz ancak 9 numara sadakatine hükmedebiliriz." -Peyami Safa, Şimşek, 64. §
"Deniz kenarında, ıslak kumlar üzerinde otuz sekiz numaralı ayak izleri bırakıyor…!" -Buket Uzuner, Şairler Şehri, 16. 3. Benzer şeyleri ayırt etmek için her birinin üzerine işaret olarak yazılan sayı: §
"Beş numaranın istop!" -Ahmet Rasim, Şehir Mektupları, 37. 4. Öğrenciye verilen not: §
"Orada bulunanlar aferinini kazanıyor, okumadan Tam numara alıyor da…" -Ahmet Rasim, Muharrir Bu Ya, 203. 5. Bir telefonun açılmasını sağlayan sayılar: § "
Otelin numarasını buldu." -Peyami Safa, Yalnızız, 227. § "
Biraz çekinik, yine de çevirdi numaraları."
-Adalet Ağaoğlu, Dar Zamanlar-3 Hayır, 70. §
"Telefonu açtı ve çoktan ezberlediği komşu evde oturan Beyaz Hala'nın ağabeyinin torun çocuğu Havva'nın numarasını çevirdi." -Buket Uzuner, Uzun Beyaz Bulut (Gelibolu), 189. § "
Yeniden resepsiyon numarasını çevirir." -Adalet Ağaoğlu, Toplu Oyunlar: II. Sınır, 227. 6. Eğlendirici oyunlardan her biri: § "
Dikkat et anne, numaranın asıl tuhafı şimdi geliyor, vals adımı." -
Reşat Nuri Güntekin, Yaprak Dökümü, 53. 7.
argo Hile, düzen: § "
Ne var huysuzlanacak sanki? Ama bilirim…Numara hepsi." -Adalet Ağaoğlu, Toplu Oyunlar (Evcilik Oyunu, Tombala, Çatıdaki Çatlak), 65. § "
Tepinmeleriniz çeşit çeşit numaralarınız da planlı." -Ziya Gökalp, Türkçülüğün Esasları, 256. § "
Bak, hayır derken bile numara yapıyorsun gibi geliyor bana…" -Nazım Hikmet Ran, Kan Konuşmaz, 179. 8. Okullarda öğrencileri birbirinden ayırt etmek için her birine verilen sayı: § "
Onun numarası da Fikret Beyinki gibi 119'du." -Ruşen Eşref Ünaydın, C. IV, 64. § "
Ağlama be kızım, yapma be numaranı!" -Attila İlhan, Kurtlar Sofrası, 100.