Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

rütbe ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

rütbe anlamı
is. 1. Mertebe, derece, paye. 2. Subay, astsubay ve polislerin sahip olduğu derece, mevki: "Ben de nişancı taburunun subaylarını rütbeleriyle, isimleriyle bilirdim." -N. Cumalı.

Türkçe - İngilizce

rütbe anlamı
isim
1) rank
2) grade
3) distinction
4) degree
5) promotion
6) station
7) tier
8) order
9) stripe

rütbe eş anlamlısı

derece
is. 1. Bir süreç içindeki durumlardan her biri, basamak, aşama, rütbe, mertebe: "Hukuk tahsilini Paris'te bitirmiş, birinci derece diploma almıştı." -Ö. Seyfettin. 2. e. Denli, kadar: "Beyoğlu'nda bu derece itibar görmemişti." -E. E. Talu. 3. fiz. Ölçü aletlerinin ölçeğinde belirtilmiş bulunan başlıca bölümlerden her biri: Sıcakölçerin dereceleri. 4. fiz. Sıcaklıkölçer: "Hastaların ateşini ölçen aletle, dereceyle ancak asker ocağında karşılaşabilirdi." -N. Hikmet. 5. kim. Bir çözeltinin yoğunluğunu ölçmede kullanılan birim. 6. mat. Bir çemberin üç yüz altmışta birine eşit olan açı birimi: Dik açılar doksan derecedir. 7. sp. Başarı gösterme.
mertebe
is. 1. Aşama, derece, rütbe: "Bu sanatkârı bir yarım ilah mertebesine yükselten ne kuvvet ne de hususiyettir." -A. Ş. Hisar. 2. Evre, safha.
mevki
is. (mevki:si) 1. Yer, mahal: "Gelibolu civarında Akbaş mevkisinde bir cephane deposu vardı." -Atatürk. 2. Makam: "... senelerce devletin yüksek mevkilerinde bulundu." -Y. K. Karaosmanoğlu. 3. Bazı ulaşım araçlarında yolculara veya tiyatro, sinema vb. yerlerde seyircilere sağlanan konfora ve bilet ücretlerine göre düzenlenmiş yer: "İkinci mevki sıralar oldukça dolmuş, localardan ise ancak bir ikisi tutulmuş." -M. Ş. Esendal. 4. Durum: "Hey Allah'ım! Ben ne müşkülatlı bir mevkide kalmışım şimdi" -O. C. Kaygılı.
paye
is. (pa:ye) esk. 1. Rütbe: "Lalalık, kavaslık derecelerinden kalfalık payesine yükseldiği bir sırada yanımdan uzaklaştırıldı, gitti." -Y. K. Karaosmanoğlu. 2. Derece, aşama.

"rütbe" için örnek kullanımlar

Albay, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi alay komutanlığı olan ve Yarbay la Tuğgeneral arasındaki askerî rütbe. NATO
Kaynak: Albay
Para karşılığı rütbe uygulaması, yoğunluklu olarak 17. yüzyıl ile 19. yüzyıl arasında Avrupa Ordularında görülen bir uygulamadır.
Kaynak: Para karşılığı rütbe uygulaması
NATO üyesi ülkelerin rütbe karşılaştırma çizelgesi: Generaller (OF 10 - 6) : align"center" colspan 6 bgcolor"ccccff" style"font-size:110%
Kaynak: NATO ordularının subay rütbe dereceleri ve işaretleri
Mareşal, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde en yüksek olan askerî rütbe. NATO kodu OF-10'dur. Deniz Kuvvetleri ndeki karşılığı
Kaynak: Mareşal
kolordu komutanlığı olan ve Tümgeneral le Orgeneral arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-8'dir. Deniz Kuvvetleri ndeki karşılığı Koramiral .
Kaynak: Korgeneral
tümen komutanlığı olan ve Tuğgeneral le Korgeneral arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-7'dir. Deniz Kuvvetleri ndeki karşılığı Tümamiral .
Kaynak: Tümgeneral
Yüzbaşı, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi bölük komutanlığı olan ve Üsteğmen le Binbaşı arasındaki askerî rütbe.
Kaynak: Yüzbaşı
ve hava kuvvetlerinde asıl görevi bölük veya tabur komutanlığı olan ve Yüzbaşı yla Yarbay arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-3'tür.
Kaynak: Binbaşı
görevi tugay komutanlığı olan ve Albay la Tümgeneral arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-6'dır. Deniz Kuvvetleri ndeki karşılığı Tuğamiral .
Kaynak: Tuğgeneral
Üsteğmen, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi takım komutanlığı olan ve Teğmen le Yüzbaşı arasındaki askerî rütbe.
Kaynak: Üsteğmen
görevi ordu komutanlığı olan ve Korgeneral le Mareşal arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-9'dur. Deniz Kuvvetleri ndeki karşılığı Oramiral .
Kaynak: Orgeneral
başlık 1925 yılında Sturmabteilung tarafından kullanılan olarak başladı ve 1928 yılında gerçek bir SA rütbe oldu bir paramiliter rütbe idi.
Kaynak: Sturmführer
Asker; ordu da görevli, er den mareşal e kadar rütbe yi haiz kişi . Askerlik yükümlülüğü altına giren şahıslar (erbaş ve er ) ile özel
Kaynak: Asker
Mann 1925 ve 1945 arasında birçok Nazi Partisi paramiliter örgütler tarafından kullanılan paramiliter bir rütbe oldu. Bu Rütbe en sık SS
Kaynak: SS Mann
Generaloberst, Prusya , Almanya , Avusturya başta olmak üzere bazı ülkelerde uygulanan, Orgeneral ile Mareşal rütbeleri arasındaki bir askeri rütbe.
Kaynak: Generaloberst
Astsubaylar, Astsubay Kıdemli Başçavuş wikt:rütbe | rütbe si süresi bitince yaş haddinden emekliye sevk edilir. Emekli olmayıp devam
Kaynak: Astsubay Kıdemli Kademeli Başçavuş

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.