Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

sıkılamak ne demek?

 - 2 sözlük, 4 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

sıkılamak anlamı
(-i) 1. Sıkı duruma getirmek. 2. Sıkıştırmak. 3. Dolma tüfek, tabanca vb. ateşli silahları ağızdan doldurup sıkıştırmak. 4. İyice tembih etmek. 5. mec. Bunaltmak. 6. mec. Zorlamak.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

sıkılamak anlamı
Sızlanmak, sıkıntıdan ağlamak.

*Bor -Niğde

sıkılamak anlamı
Tüfeği doldurmak.

-Isparta

sıkılamak anlamı
Baskı yapmak, korkutmak : Biraz sıkılayınca herşeyi söyledi.

-Kocaeli
-Samsun

sıkılamak eş anlamlısı

sıkıştırmak
(-i) 1. Bir şeyi dar bir yere zorla sığdırmak, tıkmak: "Bilet kutusunu koltuğunun altına sıkıştırmış, elleri ceplerinde bir otobüs biletçisi geçti." -N. Cumalı. 2. Bir nesneyi sıkıca duracak biçimde bir yere koymak, yerleştirmek veya orada tutmak. 3. Gevşek veya seyrek olan şeyleri birbirine yaklaştırarak sıkı duruma getirmek: "İstanbul tren yahut vapurunda hele bir kimseyi biraz sıkıştırın, hemen çarpılır, çay semaveri gibi oturduğu yerde fıkır fıkır kaynamaya başlar." -R. N. Güntekin. 4. Bir şeyin sıkışmasına, kısılmasına, ezilmesine sebep olmak: Parmağını pencereye sıkıştırmak. 5. Ansızın, gizlice ve karşısındakinin isteyip istemediğine bakmadan bir şeyi vermek, tutuşturmak: "Eline dolu bir kadeh sıkıştırdılar." -R. H. Karay. 6. Kaçmayacak biçimde çembere almak, kıstırmak: "Anlattığına göre Niğde yakınlarındaki köylerden birinde imiş, sıkıştırmışlar. Jandarmalarla vuruşmuş." -M. Ş. Esendal. 7. mec. Zorlamak: "Kocakarı odadan çıktıkça ben Nuri'yi sıkıştırıyorum." -H. R. Gürpınar. 8. argo Sarkıntılık etmek.
zorlamak
(-i) 1. Birine bir şey yaptırmak amacıyla güç kullanmak, boyun eğdirmeye çalışmak, zor kullanmak, mecbur etmek: "Bir realite hissi ile değil, bir tarih hissi ile kendimizi zorluyorduk." -F. R. Atay. 2. Açılması, kırılması, sökülmesi gereken şeyler için güç kullanmak: Gece kapıyı zorlamışlar. 3. (nsz) Üstelemek, ısrar etmek: "Bütün köylü zorladı da bu sefer izin alabildi." -Ö. Seyfettin.

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.