Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

sıkıştırmak ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

sıkıştırmak anlamı
(-i) 1. Bir şeyi dar bir yere zorla sığdırmak, tıkmak: "Bilet kutusunu koltuğunun Altına sıkıştırmış, elleri ceplerinde bir otobüs biletçisi geçti." -N. Cumalı. 2. Bir nesneyi sıkıca duracak biçimde bir yere koymak, yerleştirmek veya orada tutmak. 3. Gevşek veya seyrek olan şeyleri birbirine yaklaştırarak sıkı duruma getirmek: "İstanbul tren yahut vapurunda hele bir kimseyi biraz sıkıştırın, hemen çarpılır, çay semaveri gibi oturduğu yerde fıkır fıkır kaynamaya başlar." -R. N. Güntekin. 4. Bir şeyin sıkışmasına, kısılmasına, ezilmesine sebep olmak: Parmağını pencereye sıkıştırmak. 5. Ansızın, gizlice ve karşısındakinin isteyip istemediğine bakmadan bir şeyi vermek, tutuşturmak: "Eline dolu bir kadeh sıkıştırdılar." -R. H. Karay. 6. Kaçmayacak biçimde çembere almak, kıstırmak: "Anlattığına göre Niğde yakınlarındaki köylerden birinde imiş, sıkıştırmışlar. Jandarmalarla vuruşmuş." -M. Ş. Esendal. 7. mec. Zorlamak: "Kocakarı odadan çıktıkça ben Nuri'yi sıkıştırıyorum." -H. R. Gürpınar. 8. argo Sarkıntılık etmek.

Türkçe - İngilizce

sıkıştırmak anlamı
fiil
1) compress
2) compact
3) squeeze
4) tighten
5) clamp
6) press
7) constrict
8) jam
9) ply
10) heckle
11) pin
12) force
13) lean on
14) pinch
15) crowd
16) oppress
17) push
18) clamp down
19) pin down
20) astringe
21) grind
22) hurry
23) impact
24) rush
25) shut in
26) stress
27) dun
28) weigh
29) wedge
30) tuck
31) straiten
32) slip into
33) press for
34) ply with
35) bear against
36) besiege
37) bombard
38) bottle up
39) lean upon
40) clinch
41) jam in
42) incarcerate
43) impress
44) hustle
45) crush
46) grip
47) come down on
48) press close
49) be urgent with
kelime öbeği
1) push to the wall
2) drive to the wall

sıkıştırmak eş anlamlısı

ansızın
zf. (a'nsızın) Hatıra gelmeyen bir sırada, ani, anide, aniden, ansız, apansız, apansızın, birden, birdenbire, dangadak, durup dururken, gürpedek, larpadak, patadak, pattadak, rappadak, şakkadak, şapadanak, şappadak, şırakkadak, bedaheten, fücceten, nagehan, vehleten: "Zehra'nın bu ansızın ölümü, bütün felaketlerin üzerine yaman bir tüy dikmişti." -O. C. Kaygılı.
tıkmak
(-i, -e) 1. İterek, zorla, aceleyle sokmak: "Her birinin ağzına avucundaki et parçasını tıktı." -F. R. Atay. 2. tkz. Sokmak: "Hesap kitap, müfettiş derken Aslan'ı kafese tıkmışlar." -M. Ş. Esendal.
zorlamak
(-i) 1. Birine bir şey yaptırmak amacıyla güç kullanmak, boyun eğdirmeye çalışmak, zor kullanmak, mecbur etmek: "Bir realite hissi ile değil, bir tarih hissi ile kendimizi zorluyorduk." -F. R. Atay. 2. Açılması, kırılması, sökülmesi gereken şeyler için güç kullanmak: Gece kapıyı zorlamışlar. 3. (nsz) Üstelemek, ısrar etmek: "Bütün köylü zorladı da bu sefer izin alabildi." -Ö. Seyfettin.

"sıkıştırmak" için örnek kullanımlar

Beşiktaş'ı köşeye sıkıştırmak için uğraşanlar kervanına Atletico Madrid de dahil oldu.
Besiktas to corner Atletico Madrid was also included dealing bandwagon.
Kaynak: skorer.milliyet.com.tr
İran'la yapılacak nükleer görüşmelerinden hemen önce uygulamaya konulan ve İran'ı sıkıştırmak üzere gündeme getirilen yaptırımlar, en fazla Türkiye'yi etkileyecek.
Iran nuclear talks with Iran and to compress the raised put into practice immediately before the sanctions will affect the maximum Turkey.
Kaynak: haber.sol.org.tr
Piezo kelimesi, Yunanca'dan türetilmiştir; “sıkıştırmak, basınç uygulamak” anlamlarına gelmektedir. Piezoelektrik malzemeler
Kaynak: Piezoelektrik
Ses ve görüntü sıkıştırmak için özel yöntemler gerektirdi. Mühendisler ve matematikçiler bu sorunu çözebilmek için çalıştılar.
Kaynak: Görüntü çözücü
Mühendislik te aktüatörler genellikle hareketi arttırmak veya bir cismi sıkıştırmak suretiyle hareketini kısıtlamak için sık sık kullanılan
Kaynak: Aktüatör
Haddeleme usulünde ilk amaç haddelenen malzemeyi sıkıştırmak yani daha yoğun hale getirmektir. Bu suretle bunker ve buna benzer boşluklar
Kaynak: Haddeleme
fren sistemleri, bazı bitkileri sıkıştırmak, metal sıkıştırmak, kâğıt sıkıştırmak ve basma tulumbaları gibi durum ve aletlerde yararlanılır.
Kaynak: Su cenderesi
şoseleri kaplayan malzemeyi sıkıştırmak ve ezmek için kullanılan, dökme demirden yapılmış büyük ağırlığa, şeklinden dolayı silindir adı verilir.
Kaynak: Silindir
kadar) kahve, metal hazneye doldurulur ve birazcık sıkıştırılırak (bazı makinaların bir bölümünde kahve sıkıştırmak için özel
Kaynak: Espresso
Dolayısıyla, hücreler DNA'yı içlerinde taşıyabilmek için onu sıkıştırmak veya "paketlemek" zorundadırlar. Ökaryotlarda, histon olarak
Kaynak: DNA'nın yapısı
Teller ise termonükleer yakıtı sıkıştırmak için mekanik şoktan çok ışınımla çökertmenin kullanılması gerektiğini belirledi.
Kaynak: Stanislaw Ulam
Çoğu malzemeyi sıkıştırmak için mekanik iş gerekir ve mekanizma serbest bırakıldığında (örneğin bir piston a basıldığında) bu malzemelerde
Kaynak: Esneklik enerjisi
Buradaki asıl amaç savunma yapan şahı bir hamle farkla pat a sürüklemek üzere sıkıştırmak ve piyonun önünü tıkayan atın son hamlesiyle
Kaynak: İki atlı oyun sonu
düğümden sonra fazlalıkları kesmek veya halatın içine sıkıştırmak yerine bunlar ikinci bir kere daha dolandırılırlar, birinci düğümü takip ederek.
Kaynak: Ceviz (düğüm)
Fraktal sıkıştırma algoritmaları sayesinde, dijital veri sıkıştırmak için kullanılabilirler. Bilgisayar oyunlarında, sanal arazi üretmek
Kaynak: Julia kümesi
büyüklükteki iki sarmal, sıvı ya da gaz gibi akışkanları pompalamak ya da sıkıştırmak için kullanılan sarmal kompresör lerin temelini oluşturur.
Kaynak: Arşimet spirali
özellikle de 2. Panzer Grubu ) bulundukları yerde sıkıştırmak, daha güneydeki ve kuzeydeki tehlikeli olabilecek operasyonlardan alıkoymaktı.
Kaynak: Duhovşçina Muharebesi
Dede perdeyi sıkıştırmak için tıpa gerektiğini söyler. Yavuz ilk kez Erdal Bakkal'ın önüne gelir. İskender'e hapse girmediğini anlatır.
Kaynak: Pilot(Leyla ile Mecnun)
Tek bir hareketle Atina gemilerini sahilde sıkıştırmak için iyi bir fırsat ele geçtiği düşünülmektedir. Bu saldırı karşısında Atina
Kaynak: Naupactus Deniz Muharebesi

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.