Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

terane ne demek?

 - 3 sözlük, 3 sonuç.

BSTS / Edebiyat ve Söz Sanatı Terimleri Sözlüğü

terane anlamı
(Divan edebiyatı terimi) Rubaînin bir adı.

Güncel Türkçe Sözlük

terane anlamı
is. (tera:ne) esk. 1. müz. Ezgi, makam, nağme. 2. mec. Çok tekrarlandığından usanç verici bir durum alan söz: "Bu teraneleri çok işittik. Gece o terane. Araboğlu, Araboğlu, ayakları Şam'a doğru diye bir teranedir tutturuyorlardı." -Y. K. Karaosmanoğlu.

Türkçe - İngilizce

terane anlamı
isim
1) chant

terane eş anlamlısı

ezgi
is. 1. müz. Belli bir kurallara göre düzenlenmiş, kulağa hoş gelen ses dizisi, haz, nağme, melodi: "Pir Sultan ağzından bir ezgi okuyup tüm yürekleri kendine bağladı." -K. Bilbaşar. 2. müz. Bir müzik parçasında baştan sona kadar belirli yerlerde tekrarlanan ses dizisi. 3. mec. Kulağa hoş gelen ses veya söz dizisi. 4. mec. Gidiş, yol, tarz, tempo: Bundan böyle aynı ezgide sürüp gidemez. 5. hlk. Üzüntü, sıkıntı.
makam
is. (maka:mı) 1. Mevki, kat, yer: "İnsan değil gökyüzündeki makamını şaşırarak yere inmiş bir melektir." -H. R. Gürpınar. 2. müz. Klasik Türk müziğinde bir müzik parçası veya şarkının işleniş biçimi.
nağme
is. 1. Güzel, uyumlu ses, ezgi, melodi: "Boyuna Arapçayı andırır bir nağme mırıldanıyor." -S. M. Alus. 2. müz. Ezgi: "Daha ilk nağmelerde meyhaneyi sarsan bir alkış tufanı koptu." -S. F. Abasıyanık. 3. mec. Birinin yalandan ve nazlanarak söylediği söz.

"terane" için örnek kullanımlar

Her dizesi birbiriyle uyaklı rubailere "rubai-i musarra" ya da "terane" adı verilir. Rubainin, aruz un hezec bahrinden 24 kalıbı bulunur.
Kaynak: Rubai

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.