Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

terk etmek ne demek?

 - 1 sözlük, 1 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

terk etmek anlamı
1) bırakmak, ayrılmak; 2) salıvermek, vazgeçmek; 3) bakmamak, ihmal etmek.

terk etmek eş anlamlısı

ayrılmak
(-e) 1. Ayırma işine konu olmak: "Geçen hafta, Akşehir'de Nasrettin Hoca törenine ayrılmıştı." -F. R. Atay. 2. (-den) Bir yerden, bir kimseden, bir şeyden uzaklaşmak: "Adamdan ayrılmak istediğini söyledi." -A. Ümit. 3. (-den) Boşanmak: "Artık senden saklamaya sebep kalmıyor. Ben, Remzi Bey'den ayrılıyorum." -R. N. Güntekin.
bırakmak
(-i) 1. Elde bulunan bir şeyi tutmaz olmak. 2. (nsz) Koymak: "Mermer masaya bir yirmi beşlik bıraktı." -T. Buğra. 3. Bir işi başka bir zamana ertelemek: Gezmeyi haftaya bıraktık. 4. Unutmak: Acaba eldivenlerimi nerede bıraktım? 5. Bulunduğu yeri veya durumu değiştirmemek. 6. Saklamak, artırmak: Paranın bir kısmını bırak! 7. Bir işin sorumluluğunu, yükümlülüğünü başkasına vermek, görevlendirmek: "Cemal Paşa'da anlamadığı işi ehline bırakmak meziyeti vardı." -F. R. Atay. 8. (nsz) Engel olmamak: "Bırak, burasını benim defterimden okuyayım." -Ö. Seyfettin. 9. Sarkıtmak: Saçlarını omzuna bırakmış. 10. (nsz) Ölen, ayrılan birinden iş, kişi, nesne vb. şeyler kalmak: "Hayata gözlerini kaparken ardında yedi yaşında bir oğul, on iki yaşında bir kız bırakıyordu." -C. Uçuk. 11. Bir alışkanlıktan veya bir işten vazgeçmek: "Gerçekten sigarayı bıraktı, bıraktı ama huzuru da sükûnu da kalmadı." -H. E. Adıvar. 12. (nsz) Uğraşmaz olmak, artık uğraşmamak: "Bu yazarın bir de Fransızca kitabını almıştım ama sıkılmış bırakıvermiştim." -R. H. Karay. 13. (nsz) Bıyık veya sakal uzatmak. 14. (nsz) Özgürlük vermek, hürriyetine kavuşmasını sağlamak: "Bıraksam acaba beyaz bir çift güvercin gibi uçarlar mı?" -R. H. Karay. 15. Boşamak: "Bıraktıkları zevcelerini yine canları isterse tekrar alabilirler." -Ö. Seyfettin. 16. Kötü bir durumda terk etmek. 17. Ayrılmak, terk etmek: "Mahalle arasındaki küçük dükkânını bırakarak karısını, şehrin başka bir tarafında bir eve yerleştirdi." -P. Safa. 18. Sınıf geçirmemek, döndürmek: Öğretmen üç tembel çocuğu bıraktı. 19. (-e) Bir pazarlıkta, belli bir fiyata vermeyi kabul etmek: "Başkalarına on ikiye veriyoruz ama sana onar kuruştan bırakayım." -M. Ş. Esendal. 20. (-i, -e) Bakılmak, korunmak için vermek: Eşyamı size bırakacağım. 21. (nsz) Yanına almamak, yanında götürmemek: "Telgrafhanede bir zabit bırakarak işinin başına gitmesini rica ettim." -Atatürk. 22. (-i, -e) Sahiplik hakkını başkasına vermek: Bizim komşu bütün malını Kızılay'a bırakmış. 23. (nsz) Yapışık olan bir şey yapışıklıktan kurtulmak. 24. (nsz) Bulunduğu veya dokunduğu yerde bir şey oluşturmak, meydana getirmek: İz bırakmak. Leke bırakmak.
salıvermek
(-i) 1. Bırakmak, koyuvermek, serbest bırakmak: "Siz onları ben gelene kadar salıvermeyin lütfen, dedi." -A. Kulin. 2. Altına etmek.
vazgeçmek
(-den) 1. Kendi hakkı saydığı bir şeyi artık istemez olmak. 2. Eskiden beri yapmakta olduğu bir şeyi artık yapmaz olmak: İçki alışkanlığından vazgeçtim. 3. Niyetten veya karardan dönmek, caymak: "Günün bu son hazzını çıkarmadan ondan niçin vazgeçeriz?" -A. Ş. Hisar.

"terk etmek" için örnek kullanımlar

Schalke 04'te Huntelaar derbide oyunu terk etmek zorunda kaldı.
Get Adobe Flash player 04'te Huntelaar Schalke were forced to leave the game.
Kaynak: spor.gazetevatan.com
dakikada beraberlik golünü kaydeden Emre Belözoğlu, sahayı erkenden terk etmek zorunda kaldı.
Emre Belözoğlu minute equalizer saves, had to leave the pitch early on.
Kaynak: fotomac.com.tr
Oyunun bir süre durmasına neden olan pozisyon sonrası Semih sahayı sedyeyle terk etmek zorunda kaldı.
The position of the game is to stop after a while Semih had to leave the pitch on a stretcher.
Kaynak: etikhaber.com
Oyunun bir süre durmasına neden olan pozisyon sonrası Semih sahayı sedyeyle terk etmek zorunda kalıyor.
The position of the game is to stop after a while Semih forced to leave the pitch on a stretcher.
Kaynak: habergazete.com

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.