Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

bertilmek ne demek?

 - 2 sözlük, 6 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

bertilmek anlamı
(nsz) hlk. 1. İncinmek, burkulmak: "Sağ kolumdaki bir lif, o zaman bertilip kopmuş olmalıydı." -N. Eray. 2. Berelenmek, yaralanmak. 3. Morarmak, çürümek.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

bertilmek anlamı
1. İncinmek, burkulmak. 2. Berelenmek, yaralanmak. 3. Morarmak.
bertilmek anlamı
Surat asmak, somurtmak.

Çeltek *Yeşilova -Burdur
Alâeddin *Acıpayam -Denizli

bertilmek anlamı
Toprak yarılmak: Bu hafta çok yağmur yağmasıyla köyün yarıdan aşağısının toprağı bertildi.

-Rize ve köyleri.

bertilmek anlamı
İncimek: Bunun ayağı bertik be kuzum.

Bölceağaç *Manyas Balıkesir

bertilmek anlamı
Üzüntü duymak.

Güzel, Akçakese, Meyvabükü Ankara

bertilmek eş anlamlısı

çürümek
(nsz) 1. Genellikle mikroorganizmaların etkisiyle, kimyasal değişikliğe uğrayarak bozulup dağılmak: "Sen toprakta çürürsün canım kardeşim / Ben ayakta" -B. R. Eyuboğlu. 2. Sağlamlığını, dayanıklılığını yitirmek: "Onun gelişine kadar da kağşamış, çürümüş, küflenmiş yapı ayakta kalamazdı." -T. Buğra. 3. Vurulma veya sıkışma yüzünden vücutta lekeler oluşmak. 4. mec. İnsan yıpranmak, çökmek. 5. mec. Bir düşünce temelsiz ve kanıtsız kalmak.
incinmek
(nsz) 1. Çarpma, sıkışma, burkulma vb. etkenlerle vücudun bir yeri ağrı verir duruma gelmek: "İncinir düz caddede dağda gezen ayaklar." -F. N. Çamlıbel. 2. (-den) mec. Birinin herhangi bir davranışı yüzünden üzüntü duymak, gücenmek, kırılmak.
morarmak
(nsz) 1. Mor bir renk almak. 2. Herhangi bir sıkıntı, darbe veya hastalıkla vücudun bir yeri mor renk almak: "Parça parça morarmış yüzüyle ateş püskürüyordu." -A. Ş. Hisar. 3. mec. Herhangi bir söz ve davranıştan bozulmak. 4. mec. Mahcup olmak.
yaralanmak
(nsz) 1. Yaralama işi yapılmak: "Yaralanmıştı, ümitsizdi. Olayı bütün yönleriyle anlattı." -A. Ümit. 2. mec. Gücenmek, incinmek, kırılmak: "Gururu yaralanan genç adam, duyduğu acı ile kendisini yeniden yaratmıştı." -Y. Z. Ortaç.

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.