Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

gark etmek ne demek?

 - 1 sözlük, 1 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

(birini bir şeye) gark etmek anlamı
1) batırmak, boğmak; 2) mec. birine bir şeyi bol bol vermek: "Bu hayrı ile milletimizi nura gark edeceğine herkes kani idi." -Y. K. Beyatlı.

gark etmek eş anlamlısı

batırmak
(-i, -e) 1. Bir şeyin sıvı veya yumuşak bir maddenin içine gömülmesine yol açmak, batmasını sağlamak: "Yumuşak lifi alarak kurnaya batırdı." -C. Uçuk. 2. (-i) Bir işte sermayeyi yitirmek: Parasını batırmak. 3. (-i) Bir kimseyi çekiştirip iyice kötülemek: "Böyle tükürük saçtığına bakılırsa ya politikadan konuşuyor ya birini batırıyordu." -H. Taner. 4. (-i) Kirletmek: Üstünü başını batırmış. 5. (-i) mec. Mahvetmek: "Ne saklayayım gaflet ettiğimi / Elimle batırmışım gençliğimi" -C. S. Tarancı.
boğmak
(I) is. Boğum yeri.
boğmak
(II) (-i) 1. Bir canlıyı, soluk almasına engel olarak öldürmek: "Zavallıyı az kalsın gırtlağından yakalayıp boğacaktı." -Y. K. Karaosmanoğlu. 2. El, ip vb. ile bir şeyi çepeçevre sıkmak. 3. Motorlu taşıtlarda fazla yakıt, motoru çalışmaz duruma getirmek. 4. Renkler uygun düşmemek: Koyu yeşil renk odayı boğdu. Bu renk seni boğmuş. 5. mec. Silik bir duruma getirmek, bastırmak: "Galiba bunları dinlememek, duymamak için konuşuyorum; seslerini boğmak, bastırmak için durmamacasına gevezelik ediyorum." -R. H. Karay. 6. (-e) mec. Tamamıyla kaplamak, sarmak: "Ampulün kör ışığı, dükkânı alaca bir loşluğa boğmuştu." -M. Yesari. 7. (-i, -e) mec. Peş peşe yapmak, bir kimseyi bir şeyin fazlasına eriştirmek veya uğratmak: "Güllü'nün boynuna sarılan Cemile, kadının hafif çilli, tombul yanaklarını öpücüklere boğdu." -O. Kemal. 8. (-i, -e) mec. Bir durumu başka bir durum yaratarak örtmeye çalışmak: "Zaten durumun vahametini sezen müdürle hoca, işi gürültüye boğmak için Atatürk'e müfredat programına dair bir şeyler anlatmaya başladılar." -H. Taner. 9. mec. Gelişmesine engel olmak. 10. (nsz) mec. Bunaltmak: "Daha sıcak basmamıştı; güneş henüz yakmıyor, hava daha boğmuyordu." -R. H. Karay.

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.