Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

boğuntu ne demek?

 - 3 sözlük, 5 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

boğuntu anlamı
is. 1. Zor soluk alma. 2. Sıkıntı: "Sen hiçbir zaman bilmeyeceksin bu korkunç boğuntuyu, bu çaresizliği." -N. Eray. 3. argo Bir şeyi değerinden çok yükseğe satma işi, vurgunculuk, ihtikâr: "Boğuntuya biterim, Mustafa kardeşim." -H. R. Gürpınar.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

boğuntu anlamı
Sıkıntılı, kapalı, havasız yer.

*Arapkir -Malatya

boğuntu anlamı
Hırsızlık, vurgunculuk.

Karaözü *Gemerek -Sivas

boğuntu anlamı
Sıkıntı, dert, yoksulluk.

-İzmir
-Balıkesir
-Giresun

Yerleşim Birimleri Sözlüğü

Boğuntu anlamı
İçel ili, Anamur ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

boğuntu eş anlamlısı

ihtikâr
is. (ihtikâ:rı) tic. esk. Vurgunculuk: "İhtikâr yapanların adlarını taşıyacağı söylenen kara listelerden söz açacak değilim." -N. Hikmet.
sıkıntı
is. 1. İşsizlik, tekdüzelik, bezginlik vb. sebeplerden doğan ruhsal yorgunluk, cefa, eziyet: "İçinin sıkıntısını mümkün mertebe gizlemeye çalışarak, dereden tepeden konuşarak oyalandı." -P. Safa. 2. Bir bozukluğun, karışıklığın sebep olduğu etkili ve sürekli yorgunluk, mihnet: "Sıkıntı ve ızdırapla sağa sola döndüm." -A. Gündüz. 3. Yokluk ve parasızlığın yol açtığı geçim darlığı: "İhtiyarın bir para sıkıntısı içinde olduğunu o söylemeden ben keşfetmiştim." -S. F. Abasıyanık. 4. Bulunmama durumu: "Yüklü servetini cömertçe harcamaması nedeniyle piyasada para sıkıntısı baş gösterdi." -İ. O. Anar. 5. mec. Sorun, mesele, sendrom, problem: "Atatürk öldüğü zaman Türkiye'nin ufak tefek sıkıntılar dışında hiçbir büyük problemi yoktu." -B. Felek.
vurgunculuk
is. tic. İleride meydana gelebilecek fiyat dalgalanmalarından yararlanarak haksız kazanç sağlama, alaverecilik, ihtikâr, spekülasyon: "İki harp esnasında, burası kolay kazançların, vurgunculuğun en işlek merkezlerinden biriydi." -Y. K. Karaosmanoğlu.

"boğuntu" için örnek kullanımlar

Birinci Dünya Savaşı'nın ardından gelen boğuntu ve dengesizliğin akımıdır. Dada'cı yazarlar, kamuoyunu şaşkınlığa düşürmek ve sarsmak
Kaynak: Dadaizm
I. Dünya Savaşı 'nın yarattığı umutsuzluktan, boğuntu ve dengesizlikten, burjuva değerleri karşısında duyduğu tiksintiden kaynaklanan
Kaynak: Tristan Tzara
ın da yer aldığı bir kadroyla sinemaya aktaran Kavur Türk sinema tarihinin kimilerine göre en derinlikli "boğuntu" filmine imzasını atıyordu.
Kaynak: Ömer Kavur
Histeri , boğuntu histerisi , fobi nevrozu ve saplantı nevrozu . Güncel nevroz , travma nevrozu , ve karakter nevrozu nun tanımlamaları
Kaynak: Nevroz

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.