Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

büküm ne demek?

 - 7 sözlük, 10 sonuç.

BSTS / Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü

büküm anlamı İng. inflection Osm. tonlama Alm. Stimmfall Fr. inflexion de la voix
Bir konuşma tümcesinde müzik notalarının kullanılması, ses tavrının ve uzamının değişmesi.

BSTS / Gramer Terimleri Sözlüğü

büküm anlamı İng. flection, inflexion, accidence Osm. insirâf Alm. Beugung, Flexion Fr. flexion
Yapım ve çekim sırasında kelime köklerinin farklı biçimlere girmesi şeklindeki kırılma olayı. Büküm; Arapça, Almanca, İngilizce, Rusça gibi Sami, Cermen ve İslav dillerine özgü bir olaydır: Ar. ketebe «yazdı» kökünün kütibe «yazıldı», yüktebü «yazılır», yüktebûne «yazılırlar», litükteb «yazıl!»; kâtebû «mektuplaştı, yazıştı», kâtibun «yazan, kâtip», mektubun «yazılmış şey, mektup» mektebun «mektep okul» şekillerine girmesi; Almanca sehen «görmek», sah «gördü», gesehen «görmüş, görülmüş»; İng. to write «yazmak» wrote «yazdı», written «yazmış, yazılmış» gibi.

BSTS / Matematik Terimleri Sözlüğü

büküm anlamı
bakınız» bükülme.

Divanü Lügati't-Türk

büküm anlamı
kadın pabucu

Güncel Türkçe Sözlük

büküm anlamı
is. 1. Bükme işi. 2. Bir şeyin bükülmüş yeri, kat, kıvrım: "Cebine koyarken kâğıt yere düştü, bükümü açıldı." -B. Felek. 3. Bir kerede eğrilmiş iplik, yün miktarı.

Türkçe - İngilizce

büküm anlamı
twist

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

büküm anlamı
Dönemeç

Kıbrıs

büküm anlamı
1. Yufkanın dört köşe olarak dürülüş şekli. 2. Kat, katmer. 3. bakınız» bük(III)-1.
büküm anlamı
Dört yufka ekmeğin katlanmasından oluşan birim: Şano iki büküm ekmek veriyom, unutma.

Afşar, Pazarören *Pınarbaşı Kayseri

büküm anlamı
Yufka ekmeğinin dört tanesine verilen ad (Kırşehir)

Kırşehir

büküm eş anlamlısı

kat
(I) is. 1. Bir yapıda iki döşeme arasında yer alan daire veya odaların bütünü: "Yemekten sonra evin üst katında, ocaklı bir odaya çıktık." -S. F. Abasıyanık. 2. Bir yüzey üzerine az veya çok kalın bir biçimde, düzgün olarak yayılmış bulunan şey: Bir kat yufka, bir kat peynir. 3. Üst üste konulmuş şeylerden her biri, tabaka. 4. Giyeceklerde takım: "Birer kat elbise ile kalacağız." -A. Gündüz. 5. Apartman dairesi. 6. Ön, yan: "Salim, Sait Faik'in Yaşar Nabi katındaki telif ücretini artırmakta büyük rol oynamıştır." -S. Birsel. 7. Huzur. 8. Bükülen veya kıvrılan bir şeyin her kıvrımı: Kumaşın katı. 9. Makam, mevki. 10. Kez, defa, misil: Bu, ondan iki kat pahalı. 11. jeol. Katman. 12. mat. Tekrarlanan bir sayının toplamı: 6, 9, 12 ve 15 sayıları 3 sayısının katlarındandır.
kat
(II) is. esk. 1. Kesme, kesilme. 2. İlgiyi kesme. 3. Sonuca bağlama, bitirme. 4. ed. Kesme.
kıvrım
is. 1. Bükülmüş, kıvrılmış şeylerin oluşturduğu kat, büklüm: "Elinde sımsıkı tutmakta olduğu perdenin kıvrımlarını bıraktı, köşeye çekildi." -N. Hikmet. 2. Bir tür tatlı: Cevizli kıvrım. 3. Ayrım, dönemeç: "Yolun kıvrımında ayrılanlarla dönüp bakıştık." -A. Gündüz. 4. jeol. Kıvrılma sonunda oluşan toprak dalgası.

"büküm" için örnek kullanımlar

Abkant, (İngilizce : Press Brake) CNC kontrollü sac metal büküm makina sıdır İlkel modeli caka dır. Abkantlar çeşitli tonajlarda (30-500
Kaynak: Abkant
Z bükülmüş tek-katlı ipliklere S büküm veya S bükülmüş ipliklere Z büküm verilerek katlanırsa katlanmış iplik daha parlak olur.
Kaynak: İplik katlama
Şehirde bu tarıma bağlı olan sabun fabrikaları, pamuk iplik büküm fabrikaları, şeker kamışından şeker üretim fabrikaları bulunmakta ve
Kaynak: Bahawalpur, Pakistan
Diğer tüm uygun türevlenebilir çözümlerin (-1, 0) aralığında bir büküm noktası olması gerekir. Yüksek sıralı yaklaşımlar : İkinci dereceden
Kaynak: Tetrasyon
Viraj : büküm,dönemeç. Virman: aktarım. Viyadük: köprü,yol. Vizyon : gösterim,uzak görüşlülük,geniş görüşlülük. Vokal : seslik,ünlü. Vokalist:
Kaynak: Türk diline geçmiş yabancı sözcükler
farklı yelken boyutlarında toplam direk boyunu uzatmak ya da kısaltmak, ve Laser 4.7 için direğe geri büküm sağlamak için kullanılmaktadır.
Kaynak: Laser (yelkenli)
Genellikle sadece yüzeysel olgular ele alınır, örneğin alıntı kelimeler de veya büküm ve cümle yapısındaki değişiklikler de söz konusudur
Kaynak: Dil (filoloji)

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.