Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

cedelleşmek ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

cedelleşmek anlamı
(-le) hlk. 1. Tartışmak, münakaşa etmek, becelleşmek, cebelleşmek. 2. Uğraşmak, çabalamak, becelleşmek, cebelleşmek.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

cedelleşmek anlamı
< Ar. cidal çekişmek; mücadele etmek

cedelleşmek eş anlamlısı

becelleşmek
(nsz) hlk. Cedelleşmek.
cebelleşmek
(-le) Cedelleşmek: "Şehirde işi zor, cebelleşip duruyor." -T. Dursun K.
çabalamak
(nsz) 1. Güç bir durumdan kurtulmaya uğraşmak. 2. Bir işi başarmak için uğraşmak, gayret etmek: "Çalış, didin, çabala; aklını, bilgini ve emeğini ortaya koy, bir şeyler elde et." -T. Buğra.
münakaşa etmek
tartışmak.
tartışmak
(nsz, -le) 1. Bir konu üzerinde, birbirine ters olan görüş ve inançları karşılıklı savunmak. 2. Karşılıklı ağır sözler söyleyerek yapılan çekişme, münakaşa etmek: "Usta da ben de tartışmak istemedik adamla." -N. Cumalı. 3. sp. Güreşte karşı karşıya durum alıp elle birbirini yoklayarak zayıf yanlarını aramak.
uğraşmak
(-le) 1. Bir iş üzerinde sürekli çalışmak: "Muhacir kümeleri arasında, ekmek dağıtmakla uğraşan yaşlıca bir adama seslendi." -P. Safa. 2. (-e) Bir işi başarmaya çalışmak, iş edinmek: "İkisi barbut oynuyor, üçüncüsü, en küçükleri, bir çekirgeye sigara içirmeye uğraşıyordu." -H. Taner. 3. Zamanını bir işe verme durumunda kalmak: "Ee, hadi yürü yahu. Senlen mi uğraşacağız?" -H. Taner. 4. Savaşmak: "Düşmanlarla uğraşmak için sonuna kadar çalışmaya azmettik." -Atatürk. 5. mec. Birine kötü davranmak: "Aman, siz de hep beybabamla uğraşırsınız!" -Ö. Seyfettin.

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.