Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

çözünmek ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

çözünmek anlamı
(nsz) Çözülme işine konu olmak, dağılmak, erimek.

Türkçe - İngilizce

çözünmek anlamı
dissolve

çözünmek eş anlamlısı

dağılmak
(nsz) 1. Toplu durumdayken ayrılıp birbirinden uzaklaşmak: "Zaten arkadaşlarımın her biri bir yana dağılmıştı," -A. Ümit. 2. Değer ve birimler belli etkenlerle, oranlı olarak bölünmek. 3. Parçalanarak yayılmak, ufalanmak: "Kentin eski merkezindeki evler kendiliğinden yıkılıyor, bahçe duvarları dökülüp dağılıyordu." -A. Kutlu. 4. Karışık duruma gelmek, düzeni bozulmak: Oda dağıldı. "Siyah saçları hare hare suyun yüzüne dağıldı." -C. Uçuk. 5. mec. Birliği, beraberliği bozulmak: Golü yiyince takım dağıldı. Babanın ölümünden sonra aile dağıldı. 6. mec. Bir topluluğun, kuruluşun varlığı son bulmak, fesholunmak, münfesih olmak. 7. mec. Yavaş yavaş kaybolmak, yok olmak.
erimek
(nsz) 1. Katı cisim sıvı içine karışarak sıvı durumuna geçmek: Şeker suda erir. 2. Katı cisim ısı etkisiyle sıvı duruma gelmek: "Yüzündeki karlar eriyince beyaz, yuvarlak bir yüz meydana çıkmıştı." -S. F. Abasıyanık. 3. Dokumalar aşınıp incelerek dağılmak. 4. mec. Çok zayıflamak: "Günden güne eriyen Kerime'yi, o tek kardeşimi kurtarabilirim ümidiyle size koştum." -A. Gündüz. 5. mec. Utancından çok sıkılmak. 6. mec. Yok olmak, bitmek, tükenmek: "Güzel hayatımız da bir göz açıp kapayışta eridi." -R. H. Karay.

"çözünmek" için örnek kullanımlar

Kolesterolun esterleşmesi sayesinde kolesterol hücre zarlarına çözünmek (ve hücre zarının yapısını bozmak) yerine, sitoplazmada,
Kaynak: Kolesteril ester
Gaz daha hızlı çözünmek amacıyla ısının yoğun olduğu tüm yüzeylere yapışır. Aynı zamanda canlıların içinde ve dışında erir. Özellikle gaz
Kaynak: Gaz kabarcığı hastalığı (akvaryum)
meydana gelen iki yapı elemanının temas etmesi ve ayrıca alaşımların içindeki asal olmayan metal bu yerlerde çözünmek suretiyle tahribata uğrar.
Kaynak: Korozyon
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.