Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

eğin ne demek?

 - 2 sözlük, 4 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

eğin, -ğni anlamı
is. hlk. 1. Arka, sırt. 2. Beden, vücut: "Büyüdüm çabuk / Entarim eğnime dar." -B. Necatigil. 3. Boy bos, endam.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

eğin anlamı
1.bakınız» éyin(I)-2. 2. Boy bos, endam.
eğin anlamı
Sırt, arka

*Bergama -İzmir

eğin anlamı
Üst baş, giyecek, elbise.

-Isparta
Kirpe *Safranbolu -Zonguldak
Muşçalı *Çarşamba, Kavak, -Samsun
Bayadı, -Ordu ve köyleri.

eğin eş anlamlısı

arka
is. 1. Bir şeyin temel tutulan yüzünün tam ters yanı, ön karşıtı: "Evin arkasında dekorlar boyarlardı." -A. Ağaoğlu. 2. Bir şeyin sırt durumunda olan yüzeyi: Çocuğun arkası ağrıyormuş. 3. Geri kalan bölüm, kısım: Masalın arkası. Yazının arkası. 4. Art, peş. 5. Otururken sırtın dayandığı yer: "Otomobile bindiğimiz zaman başını arkaya yaslamış, gözlerini yummuştu." -T. Buğra. 6. İnsanın vücudu, bedeni: "Arkasında beli kemerli, dar, şık bir pardösü vardı." -R. H. Karay. 7. sf. Arkada olan, arkada bulunan. 8. mec. Kayırıcı: "Memur olmak için büyük bir arka gerek." -H. R. Gürpınar. 9. mec. Geçmiş, geride kalmış zaman: "Bütün gözler arkaya, maziye çevrilmişti." -Y. K. Beyatlı.
beden
is. 1. Canlı varlıkların maddi bölümü, vücut. 2. Vücudun, baş, kol ve bacak dışında kalan bölümü, gövde: "Yemen halkı yaz günlerinde bedenlerini serinletmek için kabuğu kaynatıp içerler." -S. Birsel. 3. Giysilerde ölçü. 4. Kale duvarı.
endam
is. (enda:mı) Vücut, beden, boy bos: "Yıldız'a sezdirmeden genç kızın endamına bakakaldı." -A. Gündüz.
sırt
is. 1. anat. Omurgalı veya omurgasız hayvanlarda boyundan kuyruk sokumuna kadar uzanan üst bölüm: "Arabacı katırın sırtına binmiş." -F. R. Atay. 2. anat. İnsanlarda boyundan bele kadar uzanan üst bölüm, göğüs karşıtı. 3. Kesici araçların kesmeyen kenarı: Bıçağın sırtı. 4. Dağların veya tepelerin üst bölümü: "Beşiktaş sırtları pırıl pırıl, aradaki boğaz parçası masmaviydi." -O. V. Kanık. 5. İnsanın üstü: "Ona ikinci rastlayışımda sırtında bir pardösü vardı." -H. Taner. 6. Bir şeyin üstü, üst bölümü. 7. Dikilmiş veya ciltlenmiş kitaplarda dikişin bulunduğu bölüm.
vücut
is. (vücu:du) 1. İnsan veya hayvan gövdesi, beden: "Koltukta vücudunu bir yandan bir yana çevirirken âdeta inliyor." -R. N. Güntekin. 2. esk. Var olma, varlık.

"eğin" için örnek kullanımlar

Sandalyede oturarak başınızı yavaşça kulağınız omzunuza değecekmiş gibi sağ ve sola eğin.
Sitting in a chair tilt your head slightly to the left ear and right shoulder as değecekmiş.
Kaynak: kadin.haber3.com
üretilen tatlı meyvelerden özellikle Dut , Şeftali ve Dağ Çileği (eğin ağacı) , arıcılığa uygun bir yer olmasından ve bal üreticiliğinden almıştır.
Kaynak: Yeşilköy, Karabük
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.