Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

kadir ne demek?

 - 4 sözlük, 6 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

kadir, -dri anlamı
(I) is. esk. 1. Değer, kıymet, itibar. 2. gök b. Bir yıldızın parlaklık bakımından bulunduğu basamak: Birinci kadirde on dokuz, ikincide elli yedi, üçüncüde yüz yetmiş dört yıldız bulunur.
kadir anlamı
(II) sf. (ka:dir) 1. Güçlü, gücü yeter, erkli: "Binaya yakışacak mobilyayı satın almaya kadir babayiğit çıkmadı." -R. N. Güntekin. 2. din b. Her şeye gücü yeten (Tanrı).

Kişi Adları Sözlüğü

Kadir anlamı Köken: Ar.
Cinsiyet: Erkek
1. Kuvvetli, güçlü, kudret sahibi. 2. Değer, onur, kıymet, şeref.3. Allah'ın adlarındandır.

Türkçe - İngilizce

kadir anlamı
isim
1) magnitude

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

kadir anlamı
(< Ar. katîfe) kadife
Kadir anlamı
(< Ar. kâdir) Kadir, Allah

kadir eş anlamlısı

değer
is. 1. Bir şeyin önemini belirlemeye yarayan soyut ölçü, bir şeyin değdiği karşılık, kıymet, valör. 2. Bir şeyin para ile ölçülebilen karşılığı, paha: "Bildiği bütün Fransızcayı toparlayarak vitrindeki kravatın değerini sordu." -N. Hikmet. 3. Yüksek ve yararlı nitelik. 4. Üstün, yararlı nitelikleri olan kimse: "Bence ziyan olmuş, eski deyimiyle heder olmuş bir değerdir." -İ. O. Anar. 5. fel. Kişinin isteyen, gereksinim duyan bir varlık olarak nesne ile bağlantısında beliren şey. 6. mat. Bir değişkenin veya bilinmeyenin sayı ile anlatımı. 7. Bir ulusun sahip olduğu sosyal, kültürel, ekonomik ve bilimsel değerlerini kapsayan maddi ve manevi ögelerin bütünü: "Edebiyat, sanat, fikir, ilim ve başlıca değerlerimize toptan bir bakış lütfeder misiniz, efendim!" -A. Kabaklı.
erkli
sf. Erki olan, nüfuzlu, muktedir, kadir.
güçlü
sf. 1. Gücü olan, kuvvetli, yavuz: "Kalın gövdeli, güçlü bir ihtiyardı." -A. Kutlu. 2. Şiddeti çok olan. 3. mec. Etkisi, önemi büyük olan, sözü geçer, forslu: "Sanırım uzun zaman kimliğini korumak, güçlü kalabilmek için direndi." -R. Mağden. 4. mec. Nitelikleri ile etki yaratan, etkili: "Bu denli güçlü bir aşkı bundan sonra da önleyemeyeceğimi biliyordum." -A. Ümit.
itibar
is. (i:tiba:rı) 1. Saygınlık: "Benim bir kuru itibardan başka neyim var bu dünyada kaybedecek?" -N. Cumalı. 2. Borç ödemede güvenilir olma durumu, kredi.
kıymet
is. Değer: "Bir özleyiş ve bir korkudan sonra bayrağın kıymetini ne kadar daha başka, ne kadar daha yakından duyuyordum." -R. E. Ünaydın.

"kadir" için örnek kullanımlar

Tunç'la iletişime geçen Kadir attığı bu adım nedeniyle yakayı ele verecektir.
Due to this step taken by the Kadir contact Tunç'la will be caught.
Kaynak: gazetea24.com
dakikada Kadir'in sağdan ceza alanına ortasında Eneramo'nun kafa vuruşunda, top direğin üstünden az farkla auta gitti.
Kadir minutes of Eneramo'nun his header from the right in the middle of the penalty area, the ball went auta over the bar.
Kaynak: sabah.com.tr

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.