Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

kavurmak ne demek?

 - 3 sözlük, 3 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

kavurmak anlamı
(-i) 1. Bir şeyi bir kabın içinde su katmadan kızartarak pişirmek: "Madenden bir kap içine bunları koyup kavuracağız." -S. Birsel. 2. Rüzgâr, soğuk, sıcak vb. kurutmak, yakmak: Rüzgâr ekinleri kavurdu. 3. mec. Çok üzmek, yakmak, mahvetmek: "Memleketi kavuran kıtlık buranın semtine uğramamıştır." -H. R. Gürpınar.

Tarama Sözlüğü

kavurmak anlamı
Kızartmak

Türkçe - İngilizce

kavurmak anlamı
fiil
1) roast
2) blast
3) parch
4) scorch
5) sear
6) bake
7) parboil
8) torrefy

kavurmak eş anlamlısı

mahvetmek
(-i) (ma'hvetmek) 1. Yok etmek. 2. Bozup işe yaramaz duruma getirmek: Kuraklık ekinleri mahvetti. 3. Onmaz duruma getirmek: "Beni bu güzel havalar mahvetti / Böyle havada istifa ettim / Evkaftaki memuriyetimden." -O. V. Kanık. 4. Boşa gitmesine sebep olmak, heba etmek: Ufak bir dikkatsizlik bütün emeklerimi mahvetti.
rüzgâr
is. 1. Havanın yer değiştirmesiyle oluşan esinti, yel, bad. 2. meteor. Rüzgâr çizelgesinde hızı 17-21 deniz mili olan ve kuvveti 5 ile gösterilen esinti.
soğuk
is. 1. Isının üşütecek kadar az veya düşük olması durumu: "Karın soğuğu başka bir tür soğuktur." -S. F. Abasıyanık. 2. sf. Isısı düşük olan, sıcak karşıtı: "Bu el soğuktu ve titriyordu." -P. Safa. 3. sf. Üşütecek derecede ısısı olan: "Güneşli, soğuk bir gündü." -S. F. Abasıyanık. 4. sf. mec. Duygudan, sevgiden yoksun olan, yakın ve içten olmayan, ilgisiz: "Soğuk tavırla birbirlerini selamlayıp uzaklaştılar." -R. H. Karay. 5. sf. mec. Sevimsiz veya yersiz, antipatik: "Bu soğuk, yavan sözler zevkimi rencide ediyordu." -H. C. Yalçın. 6. sf. mec. Cinsel istek duymayan: Soğuk bir kadın. 7. zf. İlgisiz, sevimsiz bir biçimde veya memnuniyetsizliğini belli ederek.
yakmak
(I) (nsz) Kına, yakı vb.ni koymak, sürmek.
yakmak
(II) (-i) 1. Yanmasını sağlamak veya yanmasına yol açmak, tutuşturmak: "Kendi sigarası için yaktığı kibriti bana uzattı." -F. R. Atay. 2. Ateşle yok etmek: Çöpleri yakmak. 3. Işık vermesini sağlamak: "Mavi ışıklı ispirto lambalarını yakarlar." -S. F. Abasıyanık. 4. Isı etkisiyle bozmak: Eteği ütülerken yaktı. 5. Keskin, sert ve ısırıcı bir duyum vermek: Biber ağzı yakar. 6. Yanıyormuş gibi bir etki yapmak: "Hekime daima şarabın midelerini yaktığından bahsederler." -F. R. Atay. 7. Kurutmak, zarar vermek: "Fırtına ekinleri yakmıştı." -S. F. Abasıyanık. 8. (nsz) Çok sıcak olmak: Bugün güneş yakıyor. 9. Karartmak: Güneşte vücudunu yaktı. 10. Çok üşütmek: Soğuk rüzgâr insanın yüzünü yakıyor. 11. Acıtmak: Canını yakmak. 12. mec. Silahla vurmak. 13. mec. Yıkıma, zarara yol açmak, büyük bir zarara uğratmak, mahvetmek: "Gözü mavi, boyu kısa, kendi muhacir olmasın. Ne olursa olsun makbulüm. Aman bu üçüne dikkat et. Beni yakma." -Ö. Seyfettin. 14. mec. Güçlü sevgi uyandırmak.

"kavurmak" için örnek kullanımlar

(Latince'deki furere: öfkeden çıldırmak, kasıp kavurmak sözcüğünden) Gaia ve Uranüs 'ün kızları. Üç kardeşlerdir: Mégère. (Μέγαιρα
Kaynak: Furies
Kavurga , ismi kavurmak sözcüğünden türetilmiştir. Yapılışı: Bir miktar tahıl yıkandıktan sonra yanmaz tava ya da sac üzerinde bir süre
Kaynak: Kavurga
1880'lerde sülfür lü cevherleri kavurmak ve H 2 SO 4 üretimi için mekanik karıştırmalı muflalı fırın (Hegeler) geliştirildi.
Kaynak: Çinko
Kane'in görünüşere göre öldümden dönmek, dünyayı kasıp kavurmak ve onu öldürmeye çalışanları yok etmek gibi özelliklerini, ki bu
Kaynak: Command & Conquer Serisi'nin karakterleri

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.