Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

kontekst ne demek?

 - 1 sözlük, 1 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

kontekst anlamı
is. 1. dil b. Bağlam. 2. Olaylar, durumlar, ilişkiler örgüsü, bütünlük, bağlam: "Her yapının hem görüntüsel hem manevi bir bütünlüğü vardır. Kişiliği ancak bu kontekst içinde vurgulanır." -H. Taner. 3. db. Çevre.

kontekst eş anlamlısı

bağlam
is. 1. Deste. 2. Herhangi bir olguda olaylar, durumlar, ilişkiler örgüsü veya bağlantısı, kontekst: "Uygarlık bağlamında Batı ve Doğu diye bir ayrım yapılmamakta bir bütün olarak düşünülmektedir." -A. Cemal. 3. dil b. Bir dil birimini çevreleyen, ondan önce veya sonra gelen, birçok durumda söz konusu birimi etkileyen, onun anlamını, değerini belirleyen birim veya birimler bütünü, kontekst. 4. ed. Bent.
bütünlük
is. Bütün olma durumu, tamamiyet: "Ulusal birlik adına dış politikadaki bütünlük tam olmalıydı." -Ç. Altan.
çevre
is. 1. Bir şeyin yakını, dolayı, etraf, periferi: "Büyük kentlerin çevreleri gecekondularla sarılmıştır." -O. Rifat. 2. Kişinin içinde bulunduğu toplumu oluşturan ortam: "Ayrıca ben, oldukça kapalı bir çevrede yetişmiştim." -A. Ağaoğlu. 3. Sırma işlemeli mendil: "Geçen gün sandığı karıştırırken elime işlemeli çevreler geçti." -M. Yesari. 4. mec. Aynı konu ile ilgisi bulunan kimselerin tümü, muhit: Siyasi çevreler. Sanat çevresi. 5. mec. Bir kimse ile ilişkisi bulunanlar, muhit: "Babanın ve çevresinin var güçleri ile destekledikleri düşünülebilir." -H. Taner. 6. db. Bir birimden önce veya sonra gelen aynı türden birimlerin tümü, bunların oluşturduğu küçük grup, kontekst. 7. mat. Düzlem üzerindeki bir şekli sınırlayan çizgi. 8. top. b. Hayatın gelişmesinde etkili olan doğal, toplumsal, kültürel dış faktörlerin bütünlüğü.

"kontekst" için örnek kullanımlar

Süryani/Arami Soykırımı Ermeni ve Yunan (Pontus ) soykırımlarıyla benzer kontekst ve döneminde gerçekleştirildi Fakat Süryani Soykırımı
Kaynak: Süryani Katliamı
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.