Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

koyu ne demek?

 - 4 sözlük, 4 sonuç.

Divanü Lügati't-Türk

koyu anlamı
koyu, kalın, sık

Güncel Türkçe Sözlük

koyu anlamı
sf. 1. Yoğunluğundan dolayı güç akan, sulu karşıtı: Koyu pekmez. Koyu süt. 2. Rengi açık olmayan, daha belirgin, açık karşıtı: "Oturduğu yerden Boğaziçi'nin koyu mavi gecesinde bir balıkçı kayığı kayıp gidiyordu." -H. E. Adıvar. 3. bl. Yazı karakterinin daha belirgin olarak yazılmış biçimi. 4. mec. Aşırı (davranış, düşünce vb.): "Daha eski zamanda koyu bir Türkçe taraftarıymış." -A. Ş. Hisar. 5. mec. Derin, hararetli: Koyu bir sohbet.

Türkçe - İngilizce

koyu anlamı
sıfat
1) dark
2) deep
3) thick
4) black
5) dense
6) strong
7) solid
8) darkish
9) intense
10) stiff
11) saturated
12) sad
13) somber
14) sable
15) sombre
16) tenebrous
17) crusted
18) dyed-in-the-wool
19) pea-soupy

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

koyu anlamı
Katı.

Şekeroba-Maraş

koyu eş anlamlısı

derin
sf. 1. Dibi yüzeyinden veya ağzından uzak olan: "Genç kız onun kırık dişli ağzının içindeki derin karanlığa bakıyor." -Ö. Seyfettin. 2. Yüzeyden içeri inen. 3. Kendi türünde çok gelişmiş, en ileri durumda olan: Derin bir bilgin. 4. Yoğun: "Henüz kapkaranlıktı dışarısı ve derin bir sessizlik içindeydi ev." -A. Kulin. 5. Uzun süren: "Bir iki derin nefesten sonra teneffüsünün ritmi düzeldi." -P. Safa. 6. mec. Ayrıntıya önem verilerek hazırlanan: "Üzerindeki tesirleri ölçmek için derin tetkikler yapmak lazımdır." -F. R. Atay. 7. mec. İçten gelen: "Bir yandan da bundan derin bir utanç duyuyorum." -A. Ağaoğlu. 8. is. mec. Dip: "Körfezdeki dalgın suya bir bak göreceksin / Geçmiş gecelerden biri durmakta derinde" -Y. K. Beyatlı.
hararetli
sf. 1. Isısı, sıcaklığı fazla olan. 2. mec. Coşkun, ateşli, canlı: "Hararetli bir pazarlık başladı." -M. Ş. Esendal.

koyu zıt anlamlısı

açık
is. 1. Bir gereksinimin karşılanamaması durumu: Bütçe açığı. Ülkenin doktor açığı. 2. Belli bir yerin biraz uzağı: Tren yolu nehrin açığından geçer. 3. Denizin kıyıdan uzakça olan yeri: "Limanda bilinen gemiler, oysa açıklardadır." -B. Necatigil. 4. sf. Açılmış, kapalı olmayan, kapalı karşıtı: "Açık pencerenin önünde denize karşı saatlerce dertleştik." -R. N. Güntekin. 5. sf. Engelsiz: Açık yol. 6. sf. Örtüsüz, çıplak: "Yolcuların hepsi indikten sonra Mehmet Akif göründü, beni açık başıyla selamladı." -A. Kabaklı. 7. sf. Boş: Kâğıtta açık yer kalmadı. 8. sf. Görevlisi olmayan, boş (iş, görev), münhal: Açık kadro. 9. sf. Aralığı çok: Açık adımlarla. 10. sf. Çalışır durumda olan: "Bazı dükkânları açık olan caddeden sola saptılar." -Ö. Seyfettin. 11. sf. Kolay anlaşılır, vazıh: "Açık konuşma zamanının artık geldiğine kani idim." -R. N. Güntekin. 12. sf. Gizliliği olmayan, olduğu gibi görünen: Bu adamın her işi açıktır. 13. sf. Her türlü düşünceyi hoşgörüyle karşılayabilen, etkisinde kalabilen: "... her çeşit kafa ve gönül fırtınalarına açık bir adamdı o." -T. Buğra. 14. sf. Rengi koyu olmayan, koyu karşıtı: "Açık sarı saçlı, zayıf bir kadın keman çalıyordu." -Ö. Seyfettin. 15. sf. Sevişme sahnelerini bütün çıplaklığıyla anlatan (kitap, resim, film vb.). 16. zf. Belirgin bir biçimde: "İnsan mağlubiyetini bu kadar açık kabul eder mi?" -M. Yesari.
sulu
sf. 1. Suyu olan, içinde su bulunan, koyu karşıtı: "Eczanede acaba nane suyu yahut zararsız bir sulu ilaç var mıdır?" -R. N. Güntekin. 2. Suyu çok olan: "Onun getirdiği kızarmış eti, şarabı, iri ve sulu elmaları acele yuttu." -Ö. Seyfettin. 3. İçine su katılmış, sulandırılmış olan: Sulu süt. 4. mec. Yersiz şakalar yapan, söz ve davranışları ile çevresini tedirgin eden veya gereksiz iltifatlarda bulunan (kimse): "Ben diyor, akşamdan beri onu kolluyorum. Bilirim sarhoşluğu suludur." -M. Ş. Esendal.

"koyu" için örnek kullanımlar

En koyu Fenerbahçeli'nin bile dudaklarından bu sözler dökülüyor.
Even in the darkest Fenerbahçeli'nin dumped these words on the lips.
Kaynak: hurriyet.com.tr
Başaran kendisinin de koyu bir Galatasaraylı olduğunu ifade etti.
Stated that he also managed to Galatasaray dark.
Kaynak: fotospor.com
Saçlarını koyu renge boyatıp ilk defa bir marka için poz verdi.
Dark hair color brand boyatıp posed for the first time.
Kaynak: haberaj.com
Nokia bu ekranın çok koyu siyahlar yansıtabildiğini vurguluyor.
Emphasizes that Nokia has reflected this screen is very dark blacks.
Kaynak: techno-labs.com

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.