Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

muzlim ne demek?

 - 1 sözlük, 1 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

muzlim anlamı
sf. esk. 1. Karanlık. 2. mec. Gizli, belirsiz.

muzlim eş anlamlısı

belirsiz
sf. 1. Belirli olmayan, belgisiz, gayrimuayyen: "Şimdi galiba belirsiz bir yerde bir esere çalışıyor." -N. F. Kısakürek. 2. Niteliği hakkında tam bir bilgi edinilemeyen, müphem: "Bir ayağın yerlere sürtünmesinden çıkan, silik ve belirsiz sesi işitti." -P. Safa. 3. Bilinmeyen, meçhul: "Küçük bir ekmek parçası üstüne konmuş ne olduğu belirsiz yeşilliklerle yapılmış salata kendisine uzatılıyormuş." -A. Kutlu.
gizli
sf. 1. Görünmez, belli olmaz bir durumda olan, edimsel karşıtı: "Kanun, gizli eşyayı bulmaya mahsus bir fal kitabı değildir." -N. F. Kısakürek. 2. Başkalarından saklanan, duyurulmayan, saklı kalan, mahrem, mestur, nihan: "Sanırım babamla arasında gizli bir çekişme de yaşanıyordu." -A. Kutlu. 3. Niteliği anlaşılmayan, bilinmeyen: Gizli kuvvetler. 4. zf. Saklı olarak, saklayarak: "Mektubu senden gizli posta kutusuna attım." -M. Yesari.
karanlık
is. 1. Işık olmama durumu: "Biz, karanlığın içinde ilerliyoruz." -H. Taner. 2. mec. Üzüntü, sıkıntı, perişanlık: "Demiştim ya; bütün memleketi bir yas karanlığı kaplamıştı." -Y. K. Karaosmanoğlu. 3. sf. Işığı olmayan, bütünü veya bir parçası ışıktan yoksun olan. 4. sf. mec. Yasalara, töreye uygun olmayan: "Bu karanlık işlerin hesabını sorarlar." -M. Ş. Esendal. 5. sf. mec. Gereğince anlaşılıp bilinemeyen, ne olacağı, sonu belli olmayan (durum): "Fahri'nin gözlerinde karanlık bir ifade var, umutsuzluk, öfke karışımı bir şey." -A. Ümit. 6. sf. mec. Karışık.

"muzlim" için örnek kullanımlar

sâlik bunun ucu bucağı olmayan sahrâlarında ve muzlim olan menâzilinde, o kitâbdaki maârifin ziyâsıyla tenevvür ederek, müşkilâtı ifhâm etsin.
Kaynak: Abdülkerim el-Cili
Çalışmaları : "beyt el-muzlim", Lat. " "camera obscura": "karanlık oda") söz etmekte ve böyle bir delikli kamera ile ters görüntü elde
Kaynak: İbn-i Heysem

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.