Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

şaibe ne demek?

 - 1 sözlük, 1 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

şaibe anlamı
is. (şa:ibe) 1. Art düşünce. 2. Hile. 3. Eksiklik, kusur, ayıp: "Bizim efendinin indinde bundan büyük şaibe olamaz." -E. E. Talu. 4. Kir, leke.

şaibe eş anlamlısı

ayıp
is. 1. Toplumun ahlak kurallarına aykırı olan, utanılacak durum veya davranış: "Bu ayıbı işleyenlerle birlik olmayı bir türlü kibrime yediremiyorum." -Y. K. Karaosmanoğlu. 2. Kusur, eksiklik. 3. sf. Utanç veren.
eksiklik
is. Eksik olma durumu, eksik olan miktar, noksan, nakisa, fıkdan: "Hayatımızda bozukluğunu, yokluğunu içlerimiz burkularak duyduğumuz ne vardır ki millî şuur eksikliğinden gelmesin?" -O. S. Orhon.
hile
is. (hi:le) 1. Birini aldatmak, yanıltmak için yapılan düzen, dolap, oyun, desise, entrika: "Gayet basit bir hile ile, saflığından istifade ederek işi başardı." -R. H. Karay. 2. Çıkar sağlamak için bir şeye değersiz bir şey katma: Bu sütte hile var.
kir
is. 1. Herhangi bir şeyin veya vücudun üzerinde oluşan, biriken pislik: "Yanaklarında yer yer kirle karışmış gözyaşı var." -H. E. Adıvar. 2. mec. Utanılacak durum, leke, şaibe.
kusur
is. 1. Eksiklik, noksan, nakısa: "Biz bu meslek kusurundan oldum olası kendimizi kurtaramamışız ve hâlâ kurtaramamaktayız." -B. Felek. 2. Özür. 3. Bilerek veya bilmeyerek bir işi gereği gibi yapmama. 4. Elverişsiz durum.
leke
is. 1. Kirliliği gösteren iz: "Adi madenî kol düğmeleri bunları yeşilimtırak bir leke ile kirletirdi." -A. Ş. Hisar. 2. Bir yüzeyde türlü sebepler dolayısıyla oluşan farklı renk: "Kuyruğunun ucu ile alnının orta yerinde beyaz lekeler vardı." -Ö. Seyfettin. 3. biy. Vücudun herhangi bir yerinde oluşan değişik renk. 4. mec. Yüz kızartacak durum, namussuzluk, kara, şaibe: "Kendi vicdanında kendi durumunu düzeltmek, geçmişin lekesini yıkamak istiyordu." -H. E. Adıvar. 5. gök b. Güneş, ay, yıldız veya herhangi bir gezegenin parlak yüzeyinde görülen karanlık bölüm.

"şaibe" için örnek kullanımlar

Buna rağmen, şaibe ve takiye sözcüklerini ben de herkes gibi çok sonra öğrendim.
However, after a lot of SAIB and the team just like everyone else, I have learned the words.
Kaynak: haberturk.com
UEFA'nIn kura çekimlerinde her zaman şaibe olmuştur.
Saib shots always been the draw of UEFA.
Kaynak: aksam.com.tr
Kongreye şaibe düştü.
Congress fell Saib.
Kaynak: hurriyet.com.tr
Bu arada CHP Meclis Grup Sözcüsü Bekir Sıtkı Özer ayağa kalkarak, "Hepimizi şaibe altında bırakıyorsunuz, isim açıklayın" diye bağırdı.
Kaynak: Aytaç Durak
Modern Ortodokslukta kişinin Yahudi olduğuna dair şaibe bulunuyorsa Yahudi olmayan biri şahit olabilmektedir. Harediler ise kişinin özel
Kaynak: Kim Yahudidir?

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.