Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

tike ne demek?

 - 3 sözlük, 10 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

tike anlamı
is. hlk. Et, ekmek, peynir vb.nde parça, lokma, dilim.

Tarama Sözlüğü

tike anlamı
bakınız» dike(I).

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

tike anlamı
1.Parça, lokma, dilim (genellikle et, ekmek, peynir vb. için). 2.Azıcık : Bi tike pirinç aldım. 3.Pirzola. 4.Kıyma. 5.Ceviz içinin dörtte biri.
tike anlamı
Küçük parça, lokma.

*Iğdır Kars
Malatya
Gaziantep
Yozgat
Kerkük, Irak

tike anlamı
Kuşbaşı doğranmış ve pişirilmiş et tanesi (Erzincan merkez)

Erzincan ve yöresi

tike anlamı
Parça, tike et

Erzurum

tike anlamı
İrice doğranmış et parçası. || tike tike etmek: parça parça etmek || bir tike et: bir parça et

Erzurum

tike anlamı
< dike: Kuşbaşı büyüklüğünde et parçası
tike anlamı
Parça; lokma

Kars

tike anlamı
Kuşbaşı büyüklüğünde et parçası

Adana, Osmaniye

tike eş anlamlısı

dilim
is. 1. Bir bütünden kesilmiş veya ayrılmış ince, yassı parça: "Ekmek satan yer yokmuş, bir dilim kek alabilmek üzere bir pastacıya giriyorum." -A. Ağaoğlu. 2. Radyatör parçalarından her biri. 3. ed. Değişik anlatı türü, masal, efsane, bilmece vb. bir metnin, bir eserin aslından az çok ayrılan değişik biçimli olanı, epizot.
ekmek
(I) is. 1. Tahıl unundan yapılmış hamurun fırında, sacda veya tandırda pişirilmesiyle yapılan yiyecek, nan, nanıaziz: "Odayı, tatlı, sıcak bir kızarmış ekmek kokusu bürümüş." -Y. Z. Ortaç. 2. mec. İnsanı geçindirecek iş, kazanç: "Biz iyi kötü tiyatroya bağlamışız ekmeğimizi." -N. Cumalı. 3. hlk. Yemek, aş: "Ekmeği bizde yiyelim mi? Allah ne verdiyse." -T. Buğra.
ekmek
(II) (-i) 1. Bir bitkiyi üretmek için toprağa tohum atmak veya gömmek. 2. Toprağı ekip biçmek için kullanmak: "Ancak senede otuz dönüm ekebiliyor." -M. Ş. Esendal. 3. (-e) Serpmek: Yemeğe biber ekmek. 4. mec. Bir şeyin başlamasına yol açacak sebepleri hazırlamak: Fesat tohumları ekenler... 5. argo Birini uydurma bir sebeple bırakıp gitmek, savuşmak, atlatmak: "Lale ile Günnur kendilerini ektiğim için müthiş içerlemişler." -H. Taner. 6. argo Parayı boşuna harcamak, ziyan etmek. 7. argo Yarışta geçmek.
et
is. 1. İnsanlarda, hayvanlarda deri ile kemik arasındaki kas ve yağdan oluşan tabaka: Bu koyunda hiç et yok, pek zayıf. 2. Kasaplık hayvanlardan sağlanan kaslardan oluşmuş besin maddesi. 3. Ten: Gömleği yırtılmış, eti görünüyor. 4. Meyvelerde çekirdekle deri arasındaki bölüm: Bu zeytinde et denecek bir şey yok.
lokma
is. (lôkma) 1. Ağza bir defada alınıp götürülen yiyecek parçası, sokum: "Öbür yemeklerden bile ağzına bir lokma koyamadı." -Ö. Seyfettin. 2. Lokma tatlısı. 3. tek. Türlü kalınlıktaki cıvataları, boşluğuna geçirip sökmeye veya sıkıştırmaya yarayan metalden alet. 4. Yemek: "Bu akşam lokmayı beraber yeriz, tanışmış olursunuz." -T. Buğra. 5. mec. Genellikle haksız olarak ele geçirilen mal veya para: "Bu lokma sizin için çok büyüktür; boğazınızdan geçmez, yutamayacaksınız ve boğulacaksınız." -P. Safa.

"tike" için örnek kullanımlar

Kebaplar; kuşbaşı kebap (tike), kıyma kebabı , sarımsak kebabı , soğan kebabı , patlıcan kebabı , sebzeli kebap , ayva kebabı , yenidünya
Kaynak: Gaziantep mutfağı
Tekliler: 2005 | "Tike tike kardia"-2- | Rebecca 15-2 42 | 2006 | "Arash"8-20- | Aneela feat. Arash 5-82 Donya | 2008 | "Suddenly" feat.
Kaynak: Arash
Emisyonları: Kike tike taçke. Spor Programı. Blinker Time. Spor magazin. Özel Programlar. Yılbaşı programı. Ramazan programı. Uydu programı Kendi üretimin
Kaynak: TVSA
Film, kısacası dışarının deli dediği insanların aslında herkes gibi, ama biraz daha tutku ve aşkla bir tike sarılıp bırakamayan kişiler
Kaynak: Aklım Karıştı

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.