Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

yanmak ne demek?

 - 5 sözlük, 9 sonuç.

Divanü Lügati't-Türk

yanmak anlamı
döndürmek; kusmak; korkutmak
yanmak anlamı
yanmak

Güncel Türkçe Sözlük

yanmak, -ar anlamı
(nsz) 1. Birleşiminde karbon bulunan maddeler, ısı ve ışık yayarak kül durumuna geçip yok olmak: "Yanan ormanların yerine yeni orman yetiştirilir..." -Anayasa. 2. Ateş durumuna geçmek, tutuşmak: Kömür yandı. Ocaktaki odun yandı. 3. Isı, ışık veren bir konuma geçmek: "Gece oldu ışıklar yandı, yatsı vakti geldi." -M. Ş. Esendal. 4. Bütünü veya bir bölümü ateş veya sıcaklığın etkisi ile bozulmak, kömür durumuna geçmek: Yemek yandı. Ekmek yandı. 5. Isı etkisiyle vücudun bir yanı yara olmak, kızarmak veya rengi koyulaşmak: Ateşe dokundu, eli yandı. Güneşten kolları yandı. 6. Vücut veya nesnelerin ısısı artmak: "Ateşler içinde, günlerce titreyerek yanar." -Y. Z. Ortaç. "Odamız yaz günleri çinkodan damın altında yanar durur." -O. V. Kanık. 7. Parlamak, parıldamak: "Birkaç batarya top, kızgın güneş altında pırıl pırıl yanıyor." -F. R. Atay. 8. Birtakım etmenlerin etkisiyle işe yaramaz duruma gelmek: Kumaş boyadan yanmış. Ekinler dondan yanmış. 9. Yanık acısına benzer bir acı duymak: Boğazım yanıyor. Biberden ağzım yandı. 10. Kendini göstermek, çabalamak: "Çocuklar, kendilerini beğendirmek için yanıyorlar." -R. N. Güntekin. 11. mec. Çok üzülmek: Bu yaz tatil yapamayacağıma yanıyorum. 12. mec. Çok sevmek, büyük bir aşk ile sevmek. 13. mec. Hükümsüz kalmak, değerini yitirmek: Vaktinde değiştirilmeyen kâğıt paralar yandı. 14. mec. Zarara, kötülüğe uğramak: "Maazallah, birimize kitaptan rastgele bir şey soracak olsa yandığımız gündü." -H. Taner. 15. mec. Çocuk oyunlarında oyun dışı olmak. 16. mec. Bir bir sıralamak, dile getirmek, dert dökmek, anlatmak: "Yazı yazmak, hayatımı anlatmak, kalbimi dökmek ihtiyacıyla yanıyorum." -S. M. Alus.

Tarama Sözlüğü

yanmak anlamı
Dert dökmek, şikâyette bulunmak.

Türkçe - İngilizce

yanmak anlamı
fiil
1) burn
2) fire
3) burn out
4) scorch
5) light
6) tan
7) glow
8) kindle
9) take
10) broil
11) fuse
12) fuze
13) go on
14) inflame
15) light up
16) smart
17) sting
18) swelter
19) toast
20) be hot

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

yanmak anlamı
1. Sevdalanmak. 2. Candan, içten üzülmek. 3. Derdine ortak olmak.
yanmak anlamı
Oyunda yanlış yapmak, oyun dışı olmak.

*Maçka -Trabzon

yanmak anlamı
Yanmak, mahvolmak

Doğu Trakya

yanmak anlamı
Yontmak

Rize

yanmak eş anlamlısı

anlatmak
(-i, -e) 1. Bir konu üzerinde açıklama yapmak, açıklamada bulunmak, bilgi vermek, izah etmek: "Gece sabaha kadar düşündüğü şeyleri babasına da anlatmak isterdi." -P. Safa. 2. İnandırmak, ikna etmek: Derdinizi ona anlatmak kolay değil. 3. (nsz) Söylemek, nakletmek: "Sonra bir hikâye anlattı." -A. Ş. Hisar.
çabalamak
(nsz) 1. Güç bir durumdan kurtulmaya uğraşmak. 2. Bir işi başarmak için uğraşmak, gayret etmek: "Çalış, didin, çabala; aklını, bilgini ve emeğini ortaya koy, bir şeyler elde et." -T. Buğra.
parıldamak
(nsz) 1. Işık saçmak, parlamak: "Suların kenarında Sarayburnu içli, hisli ve sırlı bir nur içinde parıldar." -A. Ş. Hisar. 2. mec. Gelişmek, yükselmek: "İnsan sanatında ilerledikçe parıldar." -S. F. Abasıyanık.
tutuşmak
(-e) 1. Birbirini tutmak, birbirine ilişip dokunmak. 2. Bir işe başlamak, girişmek: "İki ordu bir harbe daha tutuştular." -F. R. Atay. 3. (nsz) Yanmaya başlamak, ateş almak: "Bu fenerleri birbirine bağlayan çiçekli askılardaki küçük lambalar tutuştu." -H. C. Yalçın. 4. (nsz) Kızarmak, kızıllaşmak: "Karşı dağlarda tutuşmuş gibi gül bahçeleri / Koyu bir kırmızılık gökten ayırmada yeri." -Y. K. Beyatlı.

"yanmak" için örnek kullanımlar

Burn (İngilizce: yanık, yanmak ) aşağıdaki anlamlara gelebilir: Burn (içecek), The Coca Cola Company tarafından üretilen enerji içeceği.
Kaynak: Burn
Ancak, cehennem bazıları için sonsuza dek ateşte yanmak anlamına gelir. Etimoloji : Kelimenin İbranice 'Ge ben hinnom' (Hinnom'un oğlu vadisi
Kaynak: Cehennem
Yakıtlar içerdikleri enerjiyi ya yanmak gibi kimyasal anlamda ya da nükleer füzyon gibi nükleer anlamda serbest bırakırlar.
Kaynak: Yakıt
Epsilon Hintli'nin yörüngesinde bir çift kahverengi cüce (yanmak için çok küçük olan başarısız yıldız) vardır. Bu yıldızlar 2003 yılında
Kaynak: Epsilon Indi
İsminin kökeni Charmeleon un ismi yanmak manasına gelen char ve kertenkele manasına gelen chameleon kelimelerinin kombinasyonundan oluşur.
Kaynak: Charmeleon
III | duc cunoscu ardu | duc cunosc ard | a duce III a cunoaşte III a arde III | taşımak, götürmek bilmek yanmak |! IV | mor fug
Kaynak: Ulahça
Zîn muma sesleniyor bazen mumu ederdi kendine muhattap ey sır ve oturma arkadaşım,baş arkadaşım gerçi yanmak yönünden benim gibisin sen'
Kaynak: Mem û Zîn
Mısır gevreği yerken, yanmak isteyerek makasını alıp koşmuştur. Fakat merdivenden düşmüştür ve yüzü darmadağan olmuştur. Sonra da jiplerin
Kaynak: Smosh
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.