Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

batmak ne demek?

 - 7 sözlük, 11 sonuç.

BSTS / Gökbilim Terimleri Sözlüğü

batmak anlamı İng. set Osm.gurûb Alm. untergehen Fr. se coucger
Bir gökcisminin gözerimi Altına inmesi eylemi.

BSTS / Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu

batmak anlamı Osm. gurub Fr. coucher (se-)
(astronomi)

Divanü Lügati't-Türk

batmak anlamı
batmak, gözden kaybolmak
batmak anlamı
batmak

Güncel Türkçe Sözlük

batmak, -ar anlamı
(nsz) 1. Bir sıvının üstündeyken içine gömülmek: "Sonra hani bir gemimiz batmıştı." -S. F. Abasıyanık. 2. Dünyanın dönüşü dolayısıyla güneş, ay ve yıldız ufkun Altına inmek: "Güneş renksiz bulutlar altında batıyordu." -Ö. Seyfettin. 3. İflas etmek. 4. Kirlenmek: Üstüm başım battı. 5. (-e) Saplanmak: "Ayağına yolda diken batmıştı." -O. C. Kaygılı. 6. (-e) Tedirgin etmemesi gereken şeyler tedirgin etmek: Bazı kimselere para batar, sarf edecek yer ararlar. 7. (-e) Hoşa gitmeyen bir duruma uğramak: "Abdi Bey'in sabırsız, çabuk parlamaya yatkın mizacına karısının tevekküllü ve sakinliği fena hâlde batıyor." -A. İlhan. 8. Yok olmak. 9. (-e) Çökmek: "İçeriye batmış gözleri kadına dikilmişti." -S. F. Abasıyanık. 10. mec. Daha kötü bir duruma uğramak. 11. mec. Yıkılmak, egemenliği sona ermek: "Bizans kurulduğundan battığı tarihe kadar 1125 sene geçmişti." -Y. K. Beyatlı. 12. (-e) mec. Dokunmak, incitmek: Onun her sözü bana batar.

Tarama Sözlüğü

batmak anlamı
gömülmek.

Türkçe - İngilizce

batmak anlamı
fiil
1) sink
2) set
3) set
4) wane
5) go under
6) dip
7) crash
8) fail
9) go down
10) submerge
11) go bankrupt
12) gravitate
13) decline
14) break
15) burst up
16) cave
17) founder
18) hang
19) plunge
20) slide into
21) be swamped with
22) be on the wane
kelime öbeği
1) belly up
2) go over the cliff
3) swim like a brick
4) be in Carey Street
5) go to rack and ruin

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

batmak anlamı
Acımak, batar gibi ağrımak: Dündenberi sağ gözüm batıyor.

-Sivas
Çukurbağ *Ermenek -Konya
*Bor -Niğde

batmak anlamı
Çok olmak: Bu sene ağaçlarda meyve batacak.

Nefsiköseli *Görele -Giresun

batmak anlamı
Çamur: Tarla batmak olduğu için süremedik.

Çilehane *Reşadiye -Tokat

batmak anlamı
1. Gark olmak, gömülmek, batmak. 2. Gurup etmek

Artvin Yusufeli Uşhum köyü

batmak eş anlamlısı

çökmek
(nsz) 1. Bulunduğu düzeyden aşağı inmek, çukurlaşmak: Toprak çökmek. Yol çökmek. 2. Üzerinde bulunduğu yere yıkılmak: Tavan çökmek. Döşeme çökmek. Ev çökmek. 3. (-e) Çömelmek: "Suyun başına çöküp ellerini, yüzünü yıkamaya koyuldu." -H. F. Ozansoy. 4. (-e) Oturmak, birdenbire oturmak: "Soluk soluğa yere çöktü." -F. R. Atay. 5. Deve, sığır vb. olduğu yere oturmak: "Boz renkli bir kaya, tıpkı çökmüş bir hecin sırtını andırıyordu." -Y. K. Karaosmanoğlu. 6. Şakak, avurt vb. içeri doğru girmek, çukurlaşmak: "Kadının yanakları daha fazla çöktü." -H. E. Adıvar. 7. Basmak, yayılmak: "Geceleri bazen öyle bir sessizlik çöküyor ki muharebenin bu yerlerde olduğuna insanın inanamayacağı geliyor." -N. F. Kısakürek. 8. Sis, duman vb. inerek kaplamak: "Alaca karanlıklar çökerken köşk bahçesinin parmaklıklarında görünmektedir." -S. Birsel. 9. mec. Sarsılıp dinçliğini yitirmek: "Şayet iradesiz bir adamsanız az zamanda çürüyüp çökmeniz pek mümkündür." -R. H. Karay. 10. Tortu dibe inmek. 11. mec. Son bulmak, yıkılıp dağılmak: Bizans İmparatorluğu 1453'te çöktü. "Bir gün vatan çöktü ve millî mabetler istila edildi." -A. Gündüz. 12. (-e) mec. Yoğun bir biçimde duymak: "Mustafa Kemal'in içine ilk defa bu lisede vatan kaygısı çöktü." -F. R. Atay.
dokunmak
(I) (-e) 1. Nesnelerin sıcaklık, soğukluk, sertlik, yumuşaklık vb. niteliklerini derinin altındaki sinir uçları aracılığıyla duymak, değmek, el sürmek, temas etmek: "Bir elektrik zilinin düğmesine dokunduk." -A. Haşim. 2. Karıştırmak: Bu kâğıtlara kimse dokunmasın. 3. (nsz) Almak, kullanmak, el sürmek: "Buğdaydan, bulgurdan ne varsa kimse dokunmuyor, daha zor günlere saklıyordu." -N. Araz. 4. (nsz) Sağlığını bozmak: Bu yemek bana dokunur. Bu hava dokundu. 5. İnsanın içine işlemek, duygulandırmak, etkilemek, koymak, batmak: "Hiçbir gözyaşının bana onunkiler kadar dokunduğunu hatırlamıyorum." -R. N. Güntekin. 6. İlişkin, ilgili olmak, değinmek: Eğitim konusuna dokunan bir yazı. 7. Hafifçe değmek: Rüzgâr estikçe dal antene dokunuyor. 8. Onur, anlayış vb. ile uyuşmaz bir durum ortaya çıkmak: "Erkekte pudra sinirime dokunuyor diyorum, anlamıyorsun." -P. Safa. 9. mec. Tedirgin etmek, sataşmak: "Bu karıncaya dokunmayan çocuk o kocaman adamın oracıkta pestilini çıkaracaktı." -S. F. Abasıyanık.
dokunmak
(II) (nsz) Dokuma işi yapılmak: Halılar dokundu.
iflas etmek
1) bir kimse veya kuruluş için mahkeme kararıyla anaparasını yitirdiği açıklanmak, batmak: "Ayna ithal edermiş, sonra iflas etmiş, az buçuk oynatmış." -S. F. Abasıyanık. 2) mec. düşünce, iddia, tez, kimse vb. yenilgiye uğramak, değeri düşmek.
incitmek
(-i) 1. İncinmesine yol açmak: "Sol ayağımı geçen gün biraz incitmiştim." -A. Gündüz. 2. mec. Kötü söz veya davranışla birini kırmak, üzmek: "Bu gibi işlerin halkı incitmeyeceğini söylediler." -M. Ş. Esendal.
kirlenmek
(nsz) 1. Kirli duruma gelmek, pislenmek. 2. Kadının ırzına geçilmek, iffeti bozulmak, lekelenmek. 3. Kadın aybaşı olmak. 4. mec. Onuru lekelenmek.
saplanmak
(-e) 1. Hızla batmak: "Mahfeye o kadar ok saplanmıştı ki gören onu kocaman bir kirpi sanabilirdi." -N. F. Kısakürek. 2. Batma sonucu hareket edemez olmak, batıp kalmak: "Dönüşte Zeytinburnu açıklarında kara saplandık." -Y. Z. Ortaç.

"batmak" için örnek kullanımlar

Karanlığa batmak istiyorum gırtlağıma kadar.
I want to sink into the darkness up to my ears.
Kaynak: blog.milliyet.com.tr
Üç haftadır aç olan 32 göçmenin gemileri ise batmak üzereyken Sri Lanka deniz kuvvetleri tarafından kurtarıldı.
Open for three weeks was about to sink the ships of the 32 migrants rescued by the Sri Lankan navy.
Kaynak: haber.stargazete.com
Bernanke ayrıca Fed'in "batmak için çok büyük" konseptini ortadan kaldırmak için çalışması gerektiğini dile getirdi.
Bernanke, the Fed also "too big to fail" concept should work to eliminate said.
Kaynak: bloomberght.com
Batmak üzere olan botta bulunan 13 kişi, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince kurtarıldı, botun kaptanının ise kaçtığı bildirildi.
13 people in a boat about to sink, the Coast Guard crews rescued the captain of the boat is reportedly fled.
Kaynak: haberler.com

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.