Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

demir ne demek?

 - 11 sözlük, 14 sonuç.

BSTS / Biyokimya Terimleri Sözlüğü

demir anlamı İng. iron
Bazı minerallerde, hemen hemen her çeşit toprakta ve mineralli sularda bulunan atom numarası 26, atom ağırlığı 55,847, sembolü Fe olan bir metal element. Hemoglobin, miyoglobin, sitokrom, peroksidaz, katalaz gibi bazı hemoproteinlerin temel kısmını oluşturur. Esas işlevi oksijenin hemoglobin içinde dokulara ve hücresel oksidasyon mekanizmalarına taşınmasıdır.

BSTS / Budunbilim Terimleri Sözlüğü

demir anlamı İng. iron Alm. Eisen Fr. fer
Sağlamlık, dayanıklılık gibi özelliklerinden dolayı çoğu halk inanmalarında ve büyüsel işlemlerde kullanılan maden.

BSTS / Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Terimleri Sözlüğü

demir anlamı İng. iron
Organizmada yaklaşık %80'i hemoglobinin bileşiminde, geriye kalan kısmı ise depo demiri olarak karaciğer, dalak ve kemik iliğinde yer alan, oksijenin hücrelere taşınmasını sağlayan mineral.

BSTS / Metalbilim İşlem Terimleri Sözlüğü

demir anlamı İng. iron Alm. Eisen Fr. fer
768°C Altında mıknatıslılık özelliği gösteren, ak renkli dökme demir ve çeliklerin ana metali. A. A. 55.85, A. S. 26, Ö. A. 7.86, E. S. 1535°C.

BSTS / Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu

demir anlamı Osm. hadid Fr. fer
(kimya)

BSTS / Zanaat Terimleri Sözlüğü

demir anlamı
1. Saban ve pulluğun toprağa giren demir kısmı. (Gücünkaya *Aksaray, Kızılca *Bor -Niğde) 2. Dabaklıkta derinin iç yüzünü kazımakta kullanılan uzun bıçak. (-Uşak)

Güncel Türkçe Sözlük

demir anlamı
is. 1. kim. Atom numarası 26, atom ağırlığı 55,847, yoğunluğu 7,8 olan, 1510 °C'de eriyen, mavimtırak esmer renkte, özellikle çelik, döküm ve alaşımlar durumunda sanayide kullanılmaya en elverişli element (simgesi Fe). 2. sf. Bu elementten yapılmış: "Hemşiresiyle rıhtımın kenarındaki demir kanepeye oturdular." -P. Safa. 3. Bu elementten yapılmış parça: Ocak demiri. Kapı demiri. Pencere demiri. 4. Ayakkabı topuğuna veya ayakkabı burnuna aşınmayı önlemek için çakılan, özel olarak yapılmış madenden parça. 5. sf. mec. Güçlü, kuvvetli, sert: "O kadar çabuk uyanmıştı ki kalbinin demir bir elle sıkıldığını duydu." -S. F. Abasıyanık. 6. den. Çıpa.

Kimya Terimleri Sözlüğü

demir anlamı İng. iron, Fr. Fer Alm. Eisen
Simgesi Fe , atom numarası 26, atom kütlesi 55,85 g, e.n. 1535 °C, k.n.2750 °C ve yoğunluğu 7,87 g/mL olan , yer yüzü kabuğunda dördüncü en bol bulunan (%5), hematit (Fe2O3), limonit (sulu Fe2O3), magnetit (Fe3O4), siderit (FeCO3), demir piritleri (FeS2), kromit (FeCr2O4) ve kalkopirit (CuFeS2) şekillerinde bulunan, metal olarak ve çelik alaşımlarında kullanılan, birinci sıra geçiş elementi .

Kişi Adları Sözlüğü

Demir anlamı Köken: T.
Cinsiyet: Erkek
1. Koyu renkli, kolay işlenen, dayanıklı, kullanılış yerleri çok maden.2. Güçlü, kuvvetli, sert kimse.

Türkçe - İngilizce

demir anlamı
isim
1) iron
2) anchor
3) cleat
sıfat
1) iron
2) ferrous
3) irony
4) ferruginous
ön ek
1) ferr-

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

demir anlamı
Bir tenekelik ölçek.

*Emirdağ -Afyon

demir anlamı
Odun ve çıra parçalamakta kullanılan, ağız kısmı çelik, diğer kısımları demirden yapılan kesici aygıt, tahra.

*Güdül -Ankara

demir anlamı
Çoban köpeklerinin boynuna takılan demir tasma.

Kızılca *Kurşunlu -Çankırı

demir anlamı
< ET temür: demir. || demer || demür

demir eş anlamlısı

çıpa
is. den. Gemilerin dalgalara, akıntılara kapılarak yer değiştirmemesi için suya atılan, zincirle gemiye bağlı bulunan, ucu çengelli ağır demir araç, çipo, demir.
güçlü
sf. 1. Gücü olan, kuvvetli, yavuz: "Kalın gövdeli, güçlü bir ihtiyardı." -A. Kutlu. 2. Şiddeti çok olan. 3. mec. Etkisi, önemi büyük olan, sözü geçer, forslu: "Sanırım uzun zaman kimliğini korumak, güçlü kalabilmek için direndi." -R. Mağden. 4. mec. Nitelikleri ile etki yaratan, etkili: "Bu denli güçlü bir aşkı bundan sonra da önleyemeyeceğimi biliyordum." -A. Ümit.
kuvvetli
sf. 1. Gücü çok olan, zorlu, şiddetli: "Güneşin en yüksek, rüzgârın en kuvvetli olduğu an kavga azıyor." -H. E. Adıvar. 2. Sağlam, dayanıklı olan: "Beyaz şayaklar giymiş, kuvvetli gürbüz yüzü, ensesi güneşten yanmış sporcu." -Ö. Seyfettin. 3. Görevini iyi yapan, keskin: Kuvvetli gözleri var. 4. Çok etkileyici: "En kuvvetli inatlar ve zulmetler bile artık mukavemet edemiyor." -Ö. Seyfettin. 5. Saygın, nüfuzlu. 6. Üstün, donanımlı. 7. Etkili: "İkinci gün sıtmadan şüphelendik, kuvvetli dozda kinin verdik." -R. N. Güntekin.
sert
sf. 1. Çizilmesi, kırılması, buruşması, kesilmesi veya çiğnenmesi güç olan, pek, katı, yumuşak karşıtı: Sert tahta. 2. Esnekliği az olan, kolayca eğilip bükülmeyen: "Tabakanın sert yaylı kapağını tak diye kapatıyor." -T. Buğra. 3. Kolay dayanılmayan, zor katlanılan, etkili, yumuşak karşıtı: Sert iklim. Sert hava. 4. Güçlü kuvvetli: "Kapıyı kapadı, döndü, sert adımlarla ilerledi." -M. Ş. Esendal. 5. Sarsıcı niteliği olan, çarpıcı, keskin, hafif karşıtı: Sert şarap. Sert tütün. 6. Bağışlaması, hoşgörüsü olmayan: "Birçokları beni dik ve sert olduğum için belki sevmiyorlardı." -M. Ş. Esendal. 7. Gönül kırıcı, katı, ters: "Hayatında kimseye sert muamele etmedi ve öfke yüzü göstermedi." -N. F. Kısakürek. 8. zf. Gönül kırıcı, katı, ters bir biçimde: "Ben de ona bile bile sert çıkıştım." -A. Kabaklı. 9. mec. Hırçın, öfkeli, hiddetli: Sert ses. "Zaten Atatürk'ün ne vakit öfkesine kapılarak herhangi bir kimseye karşı herhangi bir sert harekette bulunduğunu kim hatırlar?" -Y. K. Karaosmanoğlu. 10. mec. Titizlikle uygulanan, sıkı: Sert bir yönetim. 11. db. Ötümsüz.

"demir" için örnek kullanımlar

Çünkü meçhule giden o gemi, artık demir alıyor lmralı'dan!
Because the unknown to the ship, is now lmralı'dan iron!
Kaynak: ensonhaber.com
Bursa Büyükşehir Belediyesi, kenti demir ağlarla örüyor.
Bursa Metropolitan Municipality, the city builds a network of railways.
Kaynak: aksam.com.tr
Ali DEMİR, sarayın bir medeniyet dehası olduğunu söyledi.
Ali Demir, the palace said that the genius of a civilization.
Kaynak: haberler.com
Yemeklerden hemen sonra içilen çay, kahve ve süt demir eksikliğine neden olabiliyor.
Immediately after meals, drinking tea, coffee and milk can cause iron deficiency.
Kaynak: sabah.com.tr
Traversler üzerine özel tertibatla bağlanan rayların ucuca eklenmesi ile, elde olunan paralel iki demir şerit, en basit şekliyle bir
Kaynak: Demiryolu
Dökme demirler, %2'den fazla karbon oranı içeren demir-karbon alaşımlarıdır. şeklinde olanlarına gri dökme demir, sementit şeklinde
Kaynak: Dökme demir
Demir klorür, demir ve klor elementlerinden meydana gelen bir bileşiktir. Demir klorür deyimi genel bir ifade tarzı olup aşağıdaki
Kaynak: Demir klorür
Demir cevheri ekonomik anlamda demir çıkarılabilen tüm kaya ve taş parçalarına denir. İzabeye uygun hale getirme: Demir madenlerinden
Kaynak: Demir cevheri

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.