Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

dürülmek ne demek?

 - 3 sözlük, 4 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

dürülmek anlamı
(nsz) 1. Dürme işine konu olmak veya dürme işi yapılmak: "Faytonun köşesinde dürülmüş, bağlanmış bir bohça gibidir." -A. Gündüz. 2. Bükülmek. 3. Sarılmak, katlanmak. 4. Toplanmak, toparlanmak: "İş bulamayanlar kahveden de dürülüp çıkarılırlarsa bilmem artık nereye giderler?" -R. N. Güntekin.

Tarama Sözlüğü

dürülmek anlamı
(Kaş) çatılmak

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

dürülmek anlamı
1. Bükülmek. 2. Toplanmak. 3. Katlanmak, kalıplanmak, sarılmak. 4. Lahananın yaprakları kıvrılıp toplanarak top haline gelmek.
dürülmek anlamı
Bulanık olan bir sıvı durulmak.

Denizli, Beşikdüzü *Vakfıkebir -Trabzon

dürülmek eş anlamlısı

bükülmek
(nsz) 1. Bükme işine konu olmak, katlanmak: "Yerde kenarı bükülmüş bir seccade vardı." -F. R. Atay. 2. İplik eğrilmek. 3. Eğilmek. 4. Yönelmek.
katlanmak
(nsz) 1. Katlama işi yapılmak: "Minnacık bir kir, olduğu yerde durmuyor, dakikada üçe beşe katlanarak çoğalan mikroplar üretiyordu." -E. Şafak. 2. (-e) mec. Hoş olmayan bir duruma, güç şartlara dayanmak, tahammül etmek: "Böyle bir yolculuğa katlanabilecek hâlde değildir." -F. R. Atay.
sarılmak
(nsz) 1. Sarma işi yapılmak: "Ellerine sarıldım, öpüyorum, sorularımı tekrarlıyorum." -R. H. Karay. 2. (-e) Bir şeyin üzerine bir veya birkaç kez dolanmak. 3. (-e) Kollarını dolamak, kucaklamak: "Sarıldığı gibi iki yanağından içtenlikle öpmüştü müdürü." -A. Kulin. 4. Bütün gücü ile ele almak. 5. Hemen yapmaya koyulmak, girişmek: "Hemen kaleme sarıldım, benim güzel kardeşim, sana geçen bir ayda başımdan geçenleri yazacağım." -M. Ş. Esendal. 6. mec. Büyük bir istekle kendini vermek, benimsemek: "İkinci sınıfa geçtikten sonra derslerine daha fazla sarılmıştır." -F. R. Atay.
toplanmak
(nsz) 1. Toplama işine konu olmak: Ağaçtaki meyveler toplandı. 2. Toplantı yapmak. 3. Kendine çekidüzen vermek. 4. Şişmanlamak: "Kısacık boylu, kara kuru Nadir Hanım'ın yerinde şimdi şişman denilecek kadar etlenmiş, toplanmış, yağlanmış bir hanım var." -M. Ş. Esendal.

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.