Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

kavi ne demek?

 - 1 sözlük, 1 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

kavi anlamı
sf. (kavi:) esk. 1. Dayanıklı, güçlü, zorlu: "Türkler dünyanın en cesur, en asil, en kavi bir milleti idi." -Ö. Seyfettin. 2. zf. Sıkıca: Kavi tutun merdiveni.

kavi eş anlamlısı

dayanıklı
sf. 1. Dayanabilen, sağlam, güçlü, mukavim, zorlu, stabil. 2. mec. Metanetli, metin, mütehammil: "Anadolu çocukları ne dayanıklı adamlardır." -F. R. Atay.
güçlü
sf. 1. Gücü olan, kuvvetli, yavuz: "Kalın gövdeli, güçlü bir ihtiyardı." -A. Kutlu. 2. Şiddeti çok olan. 3. mec. Etkisi, önemi büyük olan, sözü geçer, forslu: "Sanırım uzun zaman kimliğini korumak, güçlü kalabilmek için direndi." -R. Mağden. 4. mec. Nitelikleri ile etki yaratan, etkili: "Bu denli güçlü bir aşkı bundan sonra da önleyemeyeceğimi biliyordum." -A. Ümit.
sıkıca
zf. (sıkı'ca) Sıkı bir biçimde, iyice: "İncecik belini alev renkli ipek bir kemerle sıkıca sardı." -F. F. Tülbentçi.
zorlu
sf. 1. Güçlü, kuvvetli, şiddetli: Zorlu bir yağmur. 2. Tuttuğunu koparan, baskı yapabilecek ölçüde güçlü (kimse): "Ne zorlu bir amir olduğunu daha ilk gününden belli etti." -H. Taner. 3. Zor, güç yapılan: "Millî Mücadelenin bazı zorlu safhalarında onun âdeta, işlere seyirci kalır gibi bir kayıtsız, ilgisiz duruşu olurdu ki..." -Y. K. Karaosmanoğlu. 4. Zorbalık yapan.

"kavi" için örnek kullanımlar

Köyde ayrıca tarihi birde su değirmeni(muharrem kavi oğlu Abdullah KAVİ)tarafından kullanılmaktadır. yaşayan nüfusun yakınlarının büyük
Kaynak: Çamoluk, Kaynaşlı
Hayatı: Olucak bir kişinin bahtı kavi talii yar. Kehlesi dahi mahallinde anın işe yarar. anonim beyti Rüstem Paşa için söylenmiştir.
Kaynak: Damat Rüstem Paşa

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.