Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

münasebet ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

münasebet anlamı
is. (müna:sebet) 1. İlişik, ilişki, ilinti: "İzmir'den ordunun başından ve temasa geldiğim siyasi münasebetlerden uzaklaşamazdım." -Atatürk. 2. İki şey arasındaki uygunluk: "Yüzle ahlak arasında herhâlde müthiş bir münasebet vardır." -S. F. Abasıyanık. 3. Sebep, vesile, gerekçe, neden.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

münasebet anlamı
< Ar. münâsebet: münasebet. || mınasebet

münasebet eş anlamlısı

gerekçe
is. 1. Gerektirici sebep, esbabımucibe: "Şimdi bu bana daha geçerli bir gerekçeymiş gibi görünüyor" -A. Ağaoğlu. 2. huk. Bir yasanın önerilmesi ve hazırlanmasında, yasa tasarısının hazırlanış ve maddelerin düzenleniş sebepleri. 3. huk. Mahkeme kararlarında, kararın dayandığı yasal ve hukuksal sebeplerin gösterilmesi. 4. man. ve mat. Bir önermenin kendiliğinden var kıldığı gereklik, lazıme.
ilinti
is. 1. İki şey arasında ilgi, ilişki. 2. hlk. İnsanlar arasındaki bağ: "Cemal Sahir'le aktör-seyirci ilişkisinin dışında bir ailevi ilintimiz de oldu." -H. Taner. 3. hlk. İç sıkıntısı. 4. hlk. Seyrek dikiş, teyel.
ilişik
is. 1. İlgi, bağlılık, ilişki, münasebet: "Allah seni inandırsın, hiçbir ilişiğim yoktu o işte." -A. Ümit. 2. Ek: Ayrıntılar ilişikte yazılıdır. 3. sf. İliştirilmiş, eklenmiş, bağlanmış, merbut: Dilekçeye ilişik olarak sunulan belge... 4. sf. Bir şeyle ilgili, ilişkin, ait: "Listelere ilişik açıklama, sabaha karşı aldığı bir telgraf kadar şaşırtıcıydı." -N. Cumalı.
ilişki
is. 1. İki şey arasında karşılıklı ilgi, bağ, münasebet, temas: "Arkadaşlık ve dostluk şeklinde bile bir ilişki aramadığını kesinlikle anlatacaktı." -H. E. Adıvar. 2. Bağlantı, temas: Kar yağınca köylerle ilişki kesildi.
neden
is. 1. Bir olayı ve durumu gerektiren, doğuran başka olay veya durum, sebep: "İzmir'in işgali faciası, özel nedenlerden, onu ayrıca ilgilendiriyor." -A. İlhan. 2. zf. Bir olayı doğuran başka bir olayı sormak için kullanılan bir söz; niçin: "Biz şarklılar neden ille her şeyi büyütüp efsaneleştiririz?" -H. Taner. 3. fel. Bir varlığı veya olayı etkileyen, oluşturan, doğuran şey, sebep, illet.
vesile
is. (vesi:le) 1. Sebep, bahane: "Arkadaşlar birer vesile ile dağıldılar ve beni Besim Bey'le yalnız bıraktılar." -M. Ş. Esendal. 2. Elverişli durum, fırsat: "Muhasebeci, yerden temennalar, gevrek kahkahalar arasında bir vesile ile, kuru üzümden iki çekilmiş yirmi iki grado sert rakısını methetti." -R. H. Karay.

"münasebet" için örnek kullanımlar

Dinen cezayı gerektiren, meşrû olmayan cinsî münasebet. Aralarında bir nikâh bağı bulunmayan mükellef yani cezâî ehliyete sahip bir erkek
Kaynak: Zinâ
Türkiye Selçukluları ve Osmanlı Devleti nin ilk zamanlarında Tekfurlarla çok sıkı münasebet kuruldu. Tekfurlar Türk akınlarından korunup,
Kaynak: Tekfur
bu durum Afrika ve Uzak Doğudan farklı olarak doğrudan doğruya bir sömürgecilikten ziyade özel bir münasebet düzeni şeklinde ortaya çıkmıştır.
Kaynak: Sömürgecilik
Normanlar ile münasebet kurdular. Zirilerin hakim oldukları topraklar 12. yüzyılda, önce Normanlar daha sonra da Muvahhidlerin eline geçti
Kaynak: Ziriler
Balkanlardaki Peçenekler, Anadolu'da Marmara kıyılarına kadar gelen soydaşı Selçuklularla münasebet kurdular. Peçenekler, Trakya'da Bizans
Kaynak: Peçenek, Altındağ
25 Haziran'da H-İ merkez-i umumisi, yayınladığı bir bildiri ile, hükümetle fırka arasında hiçbir münasebet kalmadığını ilan etti Bu
Kaynak: Hürriyet ve İtilaf Fırkası
güvenlik ve mahalli hizmet bakımlarından aralarında münasebet bulunan kasaba ve köylerden meydana gelen bir idare bölümü" olarak tanımlanmıştır.
Kaynak: Bucak (yerleşim)
Abdesti bozan durumlar: Cinsî münasebet, Ağız dolusu kusmak, Namazda yüksek sesle gülmek, Teyemmüm almış birinin su bulması, Gaz kaçırmak.
Kaynak: Abdest
Böylece Bizans-la sonra Memlûkler, Osmanlılar, Litvanya ve Lehistan devletleriyle yakın münasebet kurmuşlardı. Ayrıca Yıldırım Bayezit ve
Kaynak: Kırım Özerk Cumhuriyeti
Saltukname'de adı geçen Baba Kavağı denilen kayın ağacı ile Babaeski'nin meşhur okları arasında efsanevi bir münasebet vardır.
Kaynak: Babaeski
İlk kervansaraylar Mısırlılar'la Sinoplular arasında münasebet tesis ettiler. O zaman eski dünyanın en mühim ticaret merkezi ve zengin
Kaynak: Eceabat
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.