Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

yır ne demek?

 - 5 sözlük, 6 sonuç.

BSTS / Yazın Terimleri Sözlüğü

yır anlamı Osm. şiir Fr. poésie
Duygu, imge ve düşünleri anlatış özelliğiyle dile getiren sanatlı söz, yazı.

Divanü Lügati't-Türk

yır anlamı
koşma, türkü, hava, ır, musikide ırlama, gazel
yır anlamı
ır, ırlama

Güncel Türkçe Sözlük

yır anlamı
is. hlk. 1. Ezgi, türkü, nağme. 2. Şiir.

Tarama Sözlüğü

yır anlamı
bakınız» Ir.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

yır anlamı
1. Türkü, şarkı. 2. Koşuk.

yır eş anlamlısı

ezgi
is. 1. müz. Belli bir kurallara göre düzenlenmiş, kulağa hoş gelen ses dizisi, haz, nağme, melodi: "Pir Sultan ağzından bir ezgi okuyup tüm yürekleri kendine bağladı." -K. Bilbaşar. 2. müz. Bir müzik parçasında baştan sona kadar belirli yerlerde tekrarlanan ses dizisi. 3. mec. Kulağa hoş gelen ses veya söz dizisi. 4. mec. Gidiş, yol, tarz, tempo: Bundan böyle aynı ezgide sürüp gidemez. 5. hlk. Üzüntü, sıkıntı.
nağme
is. 1. Güzel, uyumlu ses, ezgi, melodi: "Boyuna Arapçayı andırır bir nağme mırıldanıyor." -S. M. Alus. 2. müz. Ezgi: "Daha ilk nağmelerde meyhaneyi sarsan bir alkış tufanı koptu." -S. F. Abasıyanık. 3. mec. Birinin yalandan ve nazlanarak söylediği söz.
şiir
is. ed. 1. Zengin sembollerle, ritimli sözlerle, seslerin uyumlu kullanımıyla ortaya çıkan, hece ve durak bakımından denk ve kendi başına bir bütün olan edebî anlatım biçimi, manzume, nazım, koşuk: "Halk şiirinden, divan şiirinden değil, şiir mefhumundan, sadece şiirden bahsedeceğim." -N. Ataç. 2. mec. Düş gücüne, hayale, imgeye, gönle seslenen, anı, duygu, coşku uyandıran, etkileyen şey: "Burada herkes kendi gönlünden olduğu kadar bu tabiatın içinden gelen bir şiiri dinler." -A. Ş. Hisar.

"yır" için örnek kullanımlar

Yakaladığı kişiye saatlerce yır (şarkı) veya kay (destan) okuttuğu olur. Çuvaşlarda "Çike Suhal" adını verilir ve "Boyu bir karış, sakalı
Kaynak: Çike
Türkçe 'de karşılığı koşuk, yır, özün gibi sözcükler önerilmişse de hiçbiri yaygınlık kazanamamıştır. Günümüzde koşuk, nazım karşılığı
Kaynak: Şiir

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.