Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

mir ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

mir anlamı
is. esk. 1. Baş, kumandan, amir. 2. Bey, emir.

Kişi Adları Sözlüğü

Mir anlamı Köken: Far.
Cinsiyet: Kız
Baş, amir, bey.

mir eş anlamlısı

baş
(I) is. 1. anat. İnsan ve hayvanlarda beyin, göz, kulak, burun, ağız vb. organları kapsayan, vücudun üst veya önünde bulunan bölüm, kafa, ser: "Sağ elinin çevik bir hareketiyle başındaki tülbendi çekip aldı." -N. Cumalı. 2. Bir topluluğu yöneten kimse: "Cumhurbaşkanı devletin başıdır." -Anayasa. 3. Başlangıç: Hafta başı. Ay başı. Yılbaşı. Satır başı. 4. Temel, esas: "Gücün, erdemliğin, bilimin, her şeyin başı paradır, para." -H. E. Adıvar. 5. Arazide en yüksek nokta: Dağın başı. Tepenin başı. 6. Bir şeyin genellikle toparlakça ucu: Toplu iğne başı. "Avucumuzun içinde sakladığımız sigaraların yanmış ucu ile fitillerin başını yaktık." -F. R. Atay. 7. Bir şeyin uçlarından biri: "Merdiven başında beni çağırdı." -A. Kutlu. 8. Kasaplık hayvanlarda ve bazı yiyeceklerde adet: Yirmi baş koyun. On baş sığır. Üç baş soğan. 9. Para değiştirirken verilen veya alınan üstelik, sarrafiye. 10. Bir şeyin yakını veya çevresi: "Güzel bir sonbahar havasında şair, havuz başına uzanır gibi oturmuş, güneşleniyordu." -A. Kabaklı. 11. "Önem veya yönetim bakımından ileride olan, en önemli, en üstün" anlamlarında birleşik kelimeler yapan bir söz: Başbakan, başçavuş, başhekim, başkent, başöğretmen, başpehlivan, başrol, başsavcı. 12. Güreşte pehlivanların ayrıldıkları beş derecenin en yükseği: Başa güreşmek. 13. den. Deniz teknelerinde ön taraf.
baş
(II) is. esk. Çıban.
bey
(I) is. 1. Erkek adlarından sonra kullanılan saygı sözü: "Eniştem Neyyir Bey'i kimin vurduğunu ben biliyorum." -R. N. Güntekin. 2. Erkek özel adları yerine kullanılan bir söz: Bir bey sizi aradı. 3. Eş, koca: "İki yol var önünde: ya beyinin dilini öğrenirsin, ya beyin senin dilini." -T. Dursun K. 4. İskambil kâğıtlarında birli, as: "Gerçekten de doktora bir bey ile iki yedili gelmişti." -T. Buğra. 5. Erkek sıfatlarının hemen arkasına eklenir: Doktor bey. Damat bey. 6. tar. Küçük bir toplumun veya küçük bir devletin başkanı: Karaman beyi. Menteşe beyi. 7. ask. Komutan: Alay beyi. Uç beyi. 8. esk. Zengin, ileri gelen kimse, bay (I).
bey
(II) is. esk. Satma, satış.
emir
(I) is. 1. Buyruk, komut, talimat, ferman. 2. İstek: "İkide birde dönüp benden bir emrim olup olmadığını soruyordu." -Y. K. Karaosmanoğlu. 3. bit. b. Orta Anadolu'da şarap yapımı için üretilen, orta kalın kabuklu, beyaz renkli, kısa ve karışık budanan bir tür üzüm.
emir
(II) is. (emi:r) Araplarda ve daha başka Müslüman ülkelerde bir kavim, şehir veya ülkenin başı.
kumandan
is. ask. Komutan: "Jandarma kumandanı ölüm haberini âdeta resmî tebliğ gibi civara telefonla bildirmiş." -R. N. Güntekin.

"mir" için örnek kullanımlar

Wer weiss wie nahe mir mein ende,( İngilizce :Who knows how near is my end? ) Johann Sebastian Bach 'ın BWV 27 numaralı kantat ı.
Kaynak: Wer weiß, wie nahe mir mein Ende? BWV 27
Herr, wie du willt, so schicks mit mir,( İngilizce :Lord, as you wish, so it be done with me ) Johann Sebastian Bach 'ın BWV 73 numaralı
Kaynak: Herr, wie du willt, so schicks mit mir, BWV 73
Was mir behagt, ist nur die muntre Jagd,( İngilizce :The lively hunt is all my heart's desire kısaca: Avcı kantatı ) Johann Sebastian Bach '
Kaynak: Was mir behagt, ist nur die muntre Jagd, BWV 208
Savaş ve Barış (Rusça : Война и мир, Voyna i mir), Napolyon döneminde gecen Rusya ve Fransa arasındakı çekismeli savaşı anlatmasının
Kaynak: Savaş ve Barış

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.